Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
28 september 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Kramsvogel kiest massaal voor De Wieden

Geplaatst op: 5 februari 2015

Boswachter Ronald Messemaker van Natuurmonumenten nam deze week een groep van ongeveer 2500 kramsvogels in het Leeuwterveld waar. Dergelijke aantallen heeft hij nog nooit waargenomen. “Net als een aantal andere vogelsoorten proberen ze de kou vanuit het noorden voor te blijven. De Wieden kiezen ze momenteel uit vanwege de vele insecten in de zompige graslanden”, aldus Messemaker.

Hij noemt de aanwezigheid van de kramsvogels later dan anders. Normaal worden kramsvogels al in oktober en november gemeld, maar dit jaar bleef het lang uit met deze prachtige lijster. Totdat de afgelopen weken een ínvasie’kramsvogels Nederland dan toch aandeed. “Gelukkig pikte we hier in De Wieden een staartje van mee”, vertelt Messemaker.

Ook andere vogels zijn momenteel in grote getalen zichtbaar in De Wieden en directe omgeving. Messemaker noemt bijvoorbeeld de spreeuw en kievit die de vorstgrens volgen. Sommige graslanden zitten vol vogels en dat trekt vervolgens liefhebbers. “Vogelaars rijden zelfs vanuit Duitsland naar Nederland om die grote aantallen te zien. Vooral ganzen zijn favoriet”, vertelt Messemaker, die het zelf ook spannend vindt om de grote groep kramsvogels te analyseren. “Voor hetzelfde geldt, zit er een bijzondere lijster tussen die met deze vogels is meegevlogen.”

Gepubliceerd door Harm van Wendel
Van Dijk Containers 500