Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
25 juli 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Houten tegeltjes van Gerda Hento

Geplaatst op: 15 februari 2015

Bij ’t Olde Staduus zijn sinds kort houten tegeltjes van Gerda Hento te koop. Zij is een goede bekende in Genemuiden waar ze vanaf 1971 25 jaar woonde en aan de wieg stond van een levende schildercultuur. Haar atelier was de oude slagerij aan de Burgemeester ten Veldestraat.

Door de grote instroom van cursisten en haar eigen drukke werkzaamheden , nam zij daar later Gerrit Bas, Mattijs Souhoka  en Freddy Weys  in dienst, die elk ook een dagdeel  op zich namen voor de lessen. Diverse exposities organiseerde Gerda, voor cursisten en ook voor haar alleen: in Genemuiden, Hasselt, Dalfsen, Olst, Zwolle, Apeldoorn, Hardenberg,  Nes,  Amsterdam en Emlichheim. Burgemeester Rietkerk en meester Harms vergezelden Gerda vaak: ze waren bij diverse openingen en hielden toespraken.

Gerda, geboren in Wolvega in 1948, was vóór 1971 schooljuf in Hoogeveen. Na het verlaten van Genemuiden ging Gerda in Zwolle wonen en viel op diverse scholen als leerkracht in. In Zwolle begon ze opnieuw een schilderatelier: “het bloed kruipt…” Ook deze club werd goed bezocht.

Na Zwolle werd (haar geboorteplaats) Wolvega haar woonplaats en ze trouwde met Robert J.P.Tas. Gerda studeerde voor Psychosociaal Therapeut en Kunstzinnig Counseler  (Assen en Zeist) en begon, naast wéér een schilderclub, haar eigen praktijk met hulpverlening.

In 2001 kreeg ze een baan als leerkracht voor Speciaal Onderwijs (cluster 4) aangeboden en verhuisde het echtpaar naar Assen.  Deze keer schilderde Gerda alleen als er tijd over was.

Alweer enkele jaren wonen Robert en Gerda nu in Meppel: “dicht bij de meeste  kinderen en kleinkinderen.” Ze genieten van hun pensioen.

Tegenwoordig schildert ze het liefst alleen in haar bescheiden atelier. Was het eerst met olie- en aquarelverf, nu is acrylverf haar liefste materiaal. Gerda deed mee aan de Kunstmarkt in Genemuiden in 2014. Ze is in overleg over een hernieuwde expositie in Genemuiden.

Steeds terugkerende items zijn “Mens” en “Dier” op doek of hout. Voor kleine kinderen maakt Gerda  houten tegeltjes in frisse kleuren, met afbeeldingen: “gezellig voor de kinderkamer”. Dezen zijn sinds kort te zien en te koop in het winkeltje in het “t Olde Staduus”, de nieuwe  “pareltjes” in de winkel. Welkom om langs te komen, de koffie staat klaar.

Gerda heeft een eigen website www.ateliergerdahento.nl , waarop al haar werk te zien/te koop is.

De volgende expositie zal zijn in de “Kijkzaal” te Wolvega van 19 augustus t/m 19 september 2015.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500