Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
20 januari 2021 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Loodsluis moet boete betalen voor Meppeler drama

Geplaatst op: 18 februari 2015

Meppel (JPZ) – Rendo Duurzaam uit Steenwijk en Loodsluis BV uit Genemuiden moeten voor hun rol in het koolmonoxide-drama in 2010 in Meppel, beiden een boete betalen van 75.000 euro. Tijdens dit drama kwamen een 23-jarige man en zijn 19-jarige vriendin uit het Groningse Doezum door koolmonoxidevergiftiging om het leven.

Dood door schuld en overtreding van de woningwet achtte de rechtbank Noord-Nederland bewezen. De straf is gelijk aan de eis die zes weken geleden door het openbaar ministerie werd gesteld. De twee logeerden bij de moeder van de man in een flat aan de Thorbeckelaan in Meppel. Door een combinatie van een verkeerd afgestelde cv-ketel en een los liggende pijp in het gasafvoersysteem konden de giftige gassen de woning binnenstromen. Loodsluis installeerde dit afvoersysteem. Rendo had een controlerende taak.

De rechtbank vindt dat de twee bedrijven zich door onzorgvuldig handelen schuldig hebben gemaakt aan dood door schuld en overtreding van de Woningwet. Het wooncomplex, waar dit drama plaats vond, werd in 2009 en 2010 gerenoveerd. Volgens de rechtbank is tijdens diverse onderzoeken naar voren gekomen dat het rookgasafvoersysteem niet volgens de voorschriften is gemonteerd. De monteurs hebben de buizen niet voldoende vastgezet met beugels. Waardoor een pijp is losgeraakt. Nog tijdens de renovatiewerkzaamheden klaagde een bewoonster van de flat over lekkage in het plafond van de kast waarin de CV zat. Er was sprake van een loszittende buis die weer in elkaar werd gezet. Verder onderzoek bleef uit, omdat dan de schacht losgehaald moest worden.

Kort voor het drama in 2010 kwam er nog een monteur langs om de cv-combiketel opnieuw af te stellen. De man wordt niet door het OM vervolgd, omdat het mogelijk is dat iemand anders nadien aan de ketel heeft gezeten. Volgens de advocaten M. Janssen en M. Pekkeriet die Rendo en Loodsluis verdedigden, zijn er meer factoren die mee hebben gespeeld, waardoor dit drama plaats vond. Na de installatie van de afvoerpijpen heeft de aannemer Plegt-Vos een schacht om het gasafvoerkanaal gebouwd. Hierbij heeft de aannemer gekozen voor een niet ventilerende schacht. Hierdoor zijn de giftige gassen niet weggevoerd maar kwam het in de woning terecht. Deze conclusie haalden de verdedigers uit het rapport van het Nederlands Forensisch Instituut. De rechtbank is van mening dat het afvoersysteem in een bestaande schacht is aangebracht. En is de schacht vervolgens niet ingrijpend verbouwd en voor dit afvoersysteem geschikt gemaakt. Het verweer werd door de rechtbank verworpen.

Beide bedrijven kunnen nog tegen dit vonnis in hoger beroep. Maar lieten weten het vonnis nauwkeurig te willen bestuderen. Hiervoor hebben zij twee weken de tijd.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500