Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
3 oktober 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

‘Zeediek’ krijgt verkeersveilig dorpshart

Geplaatst op: 20 februari 2015

Vanuit provincie Overijssel, gemeente Zwartewaterland en Nationaal Landschap IJsseldelta krijgt Kamperzeedijk 650.000 euro om van de kern Kamperzeedijk een echt dorpshart te maken. Dat lijkt een smak geld, maar is zo op. Weet dorpsraadvoorzitter Jan van den End inmiddels. Dit keer is niet de gemeente of provincie verantwoordelijk voor de plannen of het geld, maar de dorpsraad zelf. En om nog wat extra druk op de ketel te zetten moet het hele project ‘dorpshart Kamperzeedijk’ ook nog eens eind 2015 gerealiseerd zijn. Van den End: “Zo niet, staat de provincie zo op de stoep om het geld terug te eisen.”

Op de bijeenkomst van 26 januari presenteerde de Dorpsraad haar plannen om van de kern een echt centrum te maken. Zeker buitenstaanders drukken nog wel eens te hard op het gaspedaal op de N760 (de weg tussen Genemuiden-Grafhorst) om maar zo snel mogelijk het dorp uit te zijn. Een doorn in het oog voor de Kamperzeedijkers, want onveilig. Door meerdere maatregelen is dat straks verleden tijd.

Het kruispunt bij de Schaapsteeg wordt verlegd, waardoor een knik in de doorgaande weg ontstaat. Door groen aan te leggen, wil de Dorpsraad voorkomen dat op de stoep wordt geparkeerd. Dat ontneemt verkeer vanuit de Schaapsteeg namelijk het zicht. De weg wordt verbreed en de middenstreep wordt vervangen door een zogeheten naald: een iets verhoogde middenlijn in een andere kleur dan de weg. Ook dat moet automobilisten duidelijk maken dat ze een dorp binnenrijden. De bus zal om die reden voortaan op de weg stoppen (en niet op een vluchthaven).

Het middelste kruispunt (ter hoogte van De Driester) krijgt ook een knik en de openbare ruimte krijgt  een metamorfose: een plein met speelse elementen zoals een trappetje, tegels die samen een dambord vormen (pleinplakkers genoemd), meer groen. Bij Selles Auto’s Kamperzeedijk komt eveneens  een kruispunt zodat de bewoners van de nog te bouwen starterswoningen  ook de N760 op kunnen komen. De nieuwbouwplannen staan overigens los van dit project dorpshart.

De aanwezigen waren donderdagavond niet ontevreden met de door de Dorpsraad gepresenteerde plannen. Al blijven er vragen waarom het kruispunt bij Selles Auto’s niet nog meer richting Grafhorst geschoven wordt. Ook is er nog steeds de wens voor een rotonde bij de Schaapsteeg. Allemaal te duur, weet Van den End bijna wel zeker. “Een rotonde bij de Schaapsteeg? De provincie hielp ons meteen uit onze droom: wij waren dan meteen de helft van het budget kwijt.”

Geld blijft dus de grootste beperking voor de Dorpsraad, maar Van den End gelooft dat dit plan wel door de Rekenkamer van provincie Overijssel goedgekeurd wordt. “Dit is een mooi plan, goed voor Kamperzeedijk. Het vergroot de verkeersveiligheid en het dorp krijgt meer een centrum, een plek om samen te komen.”  Mocht de provincie groen licht geven, dan beginnen rond september de werkzaamheden.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500