Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
23 januari 2021 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Rietsnijders voor een dag

Geplaatst op: 22 februari 2015

Foto Wilko Visscher

Maar twee hulpkrachten helpen Roelof de Jonge zaterdag bij het riet snijden in de achtertuin van bezoekerscentrum De Wieden in Sint Jansklooster.  De regen schrikt mensen af, denkt de rietsnijder van Natuurmonumenten uit Belt Schutsloot. ‘s Ochtends kwamen er al twee afzeggingen voor de jaarlijkse workshop en spontane deelnemers halen het bij zien van de grijze regenwolken in de lucht helemaal uit hun hoofd naar Klooster te rijden. “Vorig jaar stond ik met wel twaalf man op het rietland ”, aldus De Jonge. “Deze keer zal ik zelf wat meer moeten doen”, vervolgt hij met een knipoog.

Gelukkig voor De Jonge pakken Gabriella Esselbrugge en Marianne Velsink uit Giethoorn flink aan. Het is een cadeautje voor Velsink, die op het rietland haar verjaardag viert. “Vanuit ons huis in Giethoorn zien we dat de rietsnijders momenteel volop aan het werk zijn. Dus ik vind het leuk om te horen en te ervaren wat er allemaal bij het riet snijden komt kijken”, vertelt de Giethoornse. Het cadeau valt duidelijk in de smaak: vol enthousiasme pakt de 34-jarige met haar blote handen een bos riet om met een kam (een korte, ronde stok met een soort spijkers erin) de troep zoals gras en berkentakken eruit te kammen. “Het doet mij een beetje denken aan vroeger, aan het haar kammen van je barbies”.

Nog een paar bossen en dan heeft het kleine groepje de eerste rietschoof al bewerkt. Door die bossen riet tegen elkaar in een cirkel, kunnen rietsnijders ook na een regenachtige nacht doorwerken. De Jonge: “Riet dat je hebt gemaaid, zet je in bossen tegen elkaar aan in een kring, een schoof. Je ziet ze nu overal in Nationaal Park Weerribben-Wieden.  Het riet binnenin de schoof blijft dan droog zodat de rietsnijder ’s ochtends vroeg toch kan beginnen met doorkammen. Zelfs als het heeft geregend.”

De ruigte uit het riet kammen doen de rietsnijders tegenwoordig steeds vaker met een machine. “Met een bandhooier, die gebruik ik normaal ook. Maar ja, de deelnemers aan de workshop moeten wel iets te doen hebben”, grapt De Jonge terwijl hij z’n handen tegen elkaar wrijft. “Toch wel koud hoor, met de zon erbij werkt het een stuk fijner.”

Hij bekent meteen dat hij bij een hele dag regen het riet snijden een dagje overslaat. De 54-jarige Beltiger heeft gelukkig altijd wat te doen. Naast rietsnijder is hij ook kooiker. “Ik heb jaren geleden de Klaverskooi in Belt-Schutsloot van mijn oom overgenomen. Daar ga ik iedere dag zeker twee keer heen.” Het riet dat hij maait bij het bezoekerscentrum wordt ook gebruikt voor de eendenkooi. “Dit is niet voor de handel, dit riet gebruiken we voor het maken van bijvoorbeeld rietschermen bij de eendenkooi.”

Zo is De Jonge van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat in de natuur aan het werk, meestal alleen. Je kunt de Beltiger geen groter plezier doen. “Vandaag had ik de hele dag vergaderingen, dat begint toch snel te vervelen hoor.” De twee deelneemsters horen z’n verhaal met verbazing aan. “De hele dag alleen aan het werk? Het lijkt mij eenzaam hoor. En na drie uur buiten verlang ik toch ook weer naar een warme plek.”

Gepubliceerd door Erik Driessen

One thought on “Rietsnijders voor een dag

Comments are closed.

Van Dijk Containers 500