Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
18 januari 2021 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Grootste zonsverduistering van het decennium aanstaande

Geplaatst op: 28 februari 2015

(door John Poot)
Op vrijdag 20 maart vind er een zonsverduistering plaats. In onze streken is dat een grote gedeeltelijke eclips, de grootste die er in Nederland dit decennium is te zien. In 2003 hadden we een nog iets grotere gedeeltelijke eclips en pas op 12 augustus 2026 komt er eentje die deze ook iets overtreft. Hopelijk is het mooi weer om alles te volgen, maar ook bij bewolking is er van alles te zien. De zonsverduistering begint rond 09:30u. Eerst merken we nog weinig van de verduistering maar geleidelijke verandert dat. Ruim een uur later (rond 10:36u) wordt het maximum bereikt en is er een grote hap uit de zon. Ruim 80% van de zon is dan verduistert. Is het op 20 maart mooi weer met weinig bewolking, dan zal het daglicht merkwaardig veranderen.  Wat er zou kunnen gebeuren is dat straatlantaarns (met lichtsensor) spontaan kunnen gaan branden. De natuur reageert dan ook vogels kunnen hun slaapplek opzoeken en de kippen kunnen op stok gaan. Laat het weer van zijn slechte kant zien dan wordt het vreemd donker.  Bij zware bewolking dringt het zonlicht moeilijk door de bewolking heen.

Veilig kijken naar de eclips

Kijk nooit met het blote oog naar een gedeeltelijk zonsverduistering dat kan leiden tot blindheid. Het gebruik van filters of speciale eclipsbrilletjes is absolute noodzaak. Het menselijke oog is erg kwetsbaar voor verschillende soorten straling. Je merkt het niet gelijk maar na enkel uren kun je het merken aan de ogen maar dan is het veel te laat. De relatief smalle zonnesikkel geeft ook nog steeds intense licht. Zelfs bij het gebruik van speciale eclipsbrillen is het raadzaam de ogen regelmatig rust te gunnen en niet langer dan 30 sec. achtereen naar de zonsverduistering te kijken. Wil je van de eclips foto’s/films  maken dat kan alleen moet de camera wel met speciale grijsfilters uitgerust worden. Gaan nooit met een verrekijker naar de zon kijken. Want er kan schade ontstaan aan de apparatuur en natuurlijk je ogen. Zelf ga ik die dag wat weersinformatie verzamelen en dit gebeuren vastleggen. (wel op een veilige manier)

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500