Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
6 juni 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Compromis (column Wim Rietman)

Geplaatst op: 1 maart 2015

Ik weet het. De wereld hangt van de compromissen aan elkaar.  Toch kan ik er vaak maar moeilijk mee leven. Een compromis is een oplossing voor iets, waar beide partijen niet krijgen wat ze eigenlijk willen. Beide partijen doen wat water bij de wijn en zo wordt een oplossing gevonden. Maar laten we eerlijk zijn: wijn, aangelengd met water,  is toch niet meer te drinken?

Compromissen worden op allerlei niveaus gesloten.  Allereerst natuurlijk in de huiselijke sfeer. Het begint al met de allerkleinste peuters. “Als jij nou keurig je bordje leeg eet, dan krijg je straks een ijsje”. De kleine dreumes wil dat bordje bloemkool helemaal niet, maar met het vooruitzicht van een cornetto doet hem/haar toch overstag gaan. Ik zou nu nog een hele opsomming van compromissen kunnen maken die in het privéleven plaatsvinden, maar ik zal ze u besparen. De meeste kent u zelf wel.

Van een compromis houd je zelden een goed gevoel over. Actueel speelt in Genemuiden de overname van de pont. De gemeente wil het contract met de huidige exploitant Connexxion ontbinden. Connexxion wil dit wel graag, maar eist desondanks ook 75.000€  van de gemeente om van verdere gerechtelijke procedures af te zien.  Het vervoersbedrijf zou via de rechter een bedrag dat wel kan oplopen tot 500.000€ op de gemeente willen verhalen vanwege verliezen op de exploitatie van het veer. Ik vind dit een hele vreemde manier van schikken. Wanneer Connexxion zo veel verlies op de pont maakt, zou het een gat in de lucht moeten springen, wanneer het zo uit een tot 2021 durend contract kan stappen. Bovendien is dit bedrijf toch met haar volle verstand dit contract aangegaan? Ik denk niet dat dit gemeentebestuur de handschoen op wil pakken. Eerlijk gezegd denk ik dat de cheque voor 75.000€ aan Connexxion al is uitgeschreven. Jammer.

Compromissen worden ook op internationaal gebied gesloten. Neem nou Griekenland. Dit land rolt van het ene compromis in het andere. De schuldenlast is inmiddels tot 240 miljard Euro opgelopen. Daarvan is het aandeel van Nederland 15 miljard. Wanneer je het zo opschrijft valt het nog wel mee, maar gelooft u me, het zijn duizelingwekkende bedragen. 15 miljard schuld aan Nederland betekent niets anders dan dat Griekenland aan elke Nederlander een schuld heeft van bijna 1000€.  Griekenland heeft 11 miljoen inwoners. De totale schuld aan Europa is 240 miljard. Dat betekent een schuld per kop van 22.000€. Probeer daar maar eens vanaf te komen. Maar vooral: hoe heeft men het zover laten komen?  Het steunprogramma wordt nu met 4 maanden verlengd. Ik noem dat eerder de problemen voor je uitschuiven. De nieuwe Griekse premier Tsipras zou zich na al deze hulp wel wat nederig op mogen stellen, maar schreeuwt moord en brand om schuldenverlaging.  Dit gaat niet goed aflopen.

Zoals u gelezen heeft, houdt van schikken zeker één betrokken partij een slechte smaak in de mond over. Want een compromis mag een goede paraplu zijn, maar het is een slecht dak.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500