Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
27 september 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Voedselbank houdt zaterdag inzamelingsactie

Geplaatst op: 2 maart 2015

Freek Verboom met de actieflyer. Tekst en foto: Enrico Kolk

Vrijwilligers van de voedselbank Zwartewaterland zijn zaterdag weer te vinden in diverse supermarkten. Bij de Albert Heijn en Boni in Genemuiden zamelen zij houdbare producten in die bestemd zijn voor cliënten van de voedselbank.

“Het is Gert Driessen (die de actie in Genemuiden in goede banen leidt, EK) gelukt om zoveel vrijwilligers te vinden dat er elk uur, van 8.00 tot 17.00 uur, twee anderen staan. Zij hoeven dus niet langer dan een uur in de supermarkt te zijn”, vertelt Freek Verboom, coördinator van de voedselbank in Zwartewaterland. “Dat betekent dat er 18 mensen in touw zijn.”

2015 is het derde jaar dat de actie plaatsvindt. “Het eerste jaar hebben we één keer een actie gehouden. Vorig jaar was dat twee keer en we willen nu toe naar elk jaar drie keer”, aldus Verboom. “In de maanden maart, juni en september zal dan een actie gehouden worden.”

De hoeveelheid producten die bij de acties binnenkomt is ‘machtig veel’, volgens de coördinator. Dat is mede te danken aan de behulpzaamheid van de supermarkteigenaren. “De meeste winkeliers zeggen: ‘ik maak een speciale tafel met producten van jullie lijstje, en zorg voor een regelmatige aanvulling’. Dat gebeurt allemaal in goed overleg.”

Er zijn zelfs mensen die met een winkelwagen vol artikelen komen. Verboom is daar blij mee. Ook brengen mensen weleens artikelen mee die niet op het lijstje van de voedselbank staan. “We stimuleren dat niet”, vertelt hij. “Wat op het lijstje staan zijn zo’n beetje de basisbehoeften.” Mensen die geen zin hebben om artikelen te kopen voor de voedselbank, kunnen geld geven. Dat wordt besteedt aan levensmiddelen voor de Voedselbank. “Maar het liefst hebben we natuurlijk gewoon producten.”

Van de producten die ingezameld worden, gaat een deel naar Zwolle. Dat is, volgens de coördinator, omdat de zelfstandige voedselbank van Zwartewaterland ‘een beetje onder de vleugels van Zwolle opereert’. “Bewust”, zegt hij. “Zij hebben de apparatuur. En waarom zouden wij, voor een pakweg 35 gezinnen, een complete koelinstallatie aanleggen? Dat is een pittige investering.”

Meppel is één van de landelijke distributiecentra van de Voedselbank. Een deel van wat daar binnenkomt gaat naar Zwolle. Daarvan gaat weer een gedeelte naar Zwartewaterland, die van de komende actie dus levensmiddelen naar Zwolle brengt. “Voor wat hoort wat”, lacht Verboom.

De pakketten die vanuit Meppel via Zwolle naar Hasselt (plaats van handeling voor de Voedselbank) komen, zijn qua inhoud wisselend. “De ene keer zit er veel in, de andere keer wat minder. De producten die uit deze actie naar ons toekomen, zijn bedoeld om de pakketten aan te vullen als er een keer niet zoveel inzit”, legt Verboom uit.

De voedselbank heeft een bestand van dertig vrijwilligers, die elke 14 dagen helpen met de distributie van de pakketten. Dat doen ze bij toerbeurt. Een aantal van hen gaat dan met de bus van In Balans naar Zwolle om de pakketten op te halen. De cliënten van de voedselbank kunnen hun pakket ophalen bij de Trekschuit in Hasselt.

Er zijn echter meer vrijwilligers nodig. “Vooral mannen”, grinnikt Verboom. “Want er moeten nog weleens zware spullen gesjouwd worden. Maar ook vrouwen zijn van harte welkom om te komen helpen.” Opgeven daarvoor kan via de website: http://www.zwartewaterland.voedselbankennederland.nl/

In Hasselt staan de inzamelaars van 9.00 tot 17.00 uur bij Emté en C1000, in Zwartsluis in diezelfde tijd bij de Coop.

Gepubliceerd door Enrico Kolk
Van Dijk Containers 500