Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
25 april 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Mening geven tussen verkiezingen met ‘Lokaal kiezersonderzoek’

Geplaatst op: 4 maart 2015

Foto: Pieter Polman

Ook buiten de verkiezingen je mening geven over lokale kwesties. Dat is het idee achter ‘Lokaal kiezersonderzoek Zwartewaterland‘. Sluziger Simon Tol (uiterst rechts op de foto) lanceerde dit dinsdagavond.

“Ik merkte dat mensen in de gemeente beslissingen van de raad en het college soms niet snappen. Natuurlijk vertegenwoordigt de raad de bevolking maar hoeveel input krijgt een gemiddeld raadslid of collegelid nou over onderwerpen?”, zegt hij. “Als ik kijk naar de keuzes die de gemeenteraad elk jaar maakt tijdens de begroting of het vaststellen van kredieten voor bedrijventerreinen of woningbouw, vraag ik me af of inwoners het daar mee eens zijn. Verder wil ik hiermee inspelen op de trend van opiniepeilingen.”

De VVD-er denkt niet dat hij vanwege zijn achtergrond suggestieve vragen gaat stellen. “Ik heb meteen gezegd dat dit een persoonlijk initiatief is. Ik wil ook niet dat mensen afhaken omdat ze denken dat ik suggestief ben. Ik ben geen raadslid en daarom ook niet zo dicht er bij betrokken.” Hij is wel schaduwfractielid, maar dat heeft zo z’n voordelen, vindt hij. “Ik denk dat ik daarmee juist in kan schatten wat er in de toekomst op de raadsagenda staat om de enquete over in te richten. Zodra ik suggestieve vragen ga stellen verlies ik de onafhankelijkheid van mezelf als onderzoeker ook, dat wil ik niet. De resultaten die ik wil krijgen zijn geen resultaten voor de VVD, maar voor de hele gemeente.”

Het kiezersonderzoek staat of valt met het feit of mensen elk jaar een paar keer een paar vraagjes willen invullen over hun gemeente, zegt Tol. “Ik hoop natuurlijk wel dat het aanslaat. Anders was ik er nooit mee gestart. Vooral vanwege het lokale karakter denk ik dat mensen eerder zullen reageren.”

Juist met dit soort peilingen kun je kijken of mensen snappen waarom bepaalde besluiten worden genomen, denkt hij. “Als dat niet het geval is, dan kun je je als raad/college afvragen wat je moet doen om dat beter uit te leggen.”

Het kiezersonderzoek kan enerzijds een uitlaatklap zijn voor mensen om ook tussen verkiezingen door hun stem te laten horen. Anderzijds kan het de raad en college helpen om te zien of besluiten wel begrepen worden. “Een maatregel die begrepen wordt zal namelijk sneller geaccepteerd worden”, aldus Tol.

Zijn eerste enquete loopt inmiddels. Die gaat voornamelijk over algemene gegevens en politieke voorkeur. 21 mensen reageerden daar tot nu toe op. Tol wil minimaal 2500 ‘responders’ hebben. “Doel is om uiteindelijk 1000 mensen te krijgen die een aantal keer per jaar een korte enquete willen beantwoorden vertelt hij. “Door met dezelfde mensen te werken kun je een trend laten zien na verloop van tijd.” Hij denkt daarvoor ‘een klein jaar’ nodig te hebben.

Tol wil ook een papieren enquete uitrollen. “Maar daar zit meer tijd en geld in”, legt hij uit. “Dus ik wil eerst kijken of zoiets aanslaat, voordat ik een papieren zou kunnen uitrollen.” Hij wil vooral gebruik maken van de media om de enquêtes onder de aandacht te brengen. “En papieren enquêtes kun je in de brievenbus doen, die mensen dan weer kunnen inleveren op een plek in de kern.”

Voor nu werkt Tol nog alleen aan het kiezersonderzoek. In de toekomst hoopt hij met meerdere mensen te gaan werken. “Dan kun je beter discussiëren over de vorm en het doel. En natuurlijk kan ik ook niet alle enquêtes in papiervorm zelf verspreiden.”

Gepubliceerd door Enrico Kolk
Van Dijk Containers 500