Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
28 maart 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

School Mastenbroek mikt op leerlingen uit Genemuiden

Geplaatst op: 4 maart 2015

Hilbert Koerhuis hoopt op Genemuiden. Foto Erik Driessen

Basisschool De Driemaster in Mastenbroek mikt op meer leerlingen uit Genemuiden. Voor het voortbestaan van de school zou die aanwas ook meer dan welkom zijn. De christelijke school heeft nu 24 leerlingen. “Maar het nieuwe schooljaar beginnen we vermoedelijk met minder dan 23 leerlingen. Zo mag je drie jaar draaien, daarna is het afgelopen”, zegt leerkracht-coördinator Hilbert Koerhuis, die over een ‘zorgwekkende situatie’ spreekt, maar hoopt op meer leerlingen.

Sluiting van de school zou voor polder Mastenbroek een doemscenario zijn. Geen school betekent op termijn immers minder sociale binding. Koerhuis wil voorlopig zover nog niet denken. “Wij zijn een kleinschalige school die kwaliteit zeer goed onderwijs aanbiedt. Wij scoren met de leerprestaties gemiddeld uitstekend. Wij hebben goede leerkrachten en voor kinderen is deze school een fijne omgeving. Juist omdat we kleinschalig zijn, kunnen we leerlingen veel aandacht geven.”

Op grotere scholen komen sommige kinderen in de verdrukking, betoogt Koerhuis. “Een bepaalde doelgroep is gebaat bij veel aandacht en kleine groepen. Voor hen zijn wij een uitstekende school. Sommige ouders vinden het aan de andere kant juist prettig dat kinderen naar grotere scholen gaan vanwege de sociale interactie. Daarom kiezen sommige gezinnen uit Mastenbroek voor scholen in de omringende steden en dorpen.”

Daar komt nog bij dat er tegenwoordig minder boerderijen zijn en dat gezinnen gemiddeld kleiner zijn. Daarin schuilt de verklaring voor de huidige situatie bij De Driemaster. “Een paar jaar terug hadden we nog 42 leerlingen. Daarna zijn onder meer drie families vertrokken. Een kleine school als de onze voelt dat meteen”, aldus Koerhuis, die de laatste jaren wel met een werkcampagne is begonnen. “Aanvankelijk richtten we ons vooral op Stadshagen, maar het aanbod aan scholen is daar enorm. Uiteindelijk leverde dat maar een paar nieuwe leerlingen op.”

Toen zich ineens een ‘cadeau’ uit Genemuiden aandiende, keek De Driemaster ook de andere kant op. “Een aantal gezinnen uit Genemuiden koos voor onze school. Vooral vanwege het kleinschalige karakter en de prima kwaliteit van onderwijs. De afstand blijkt dan helemaal geen bezwaar. Met de auto ben je er zo en ook komen kinderen wel met de fiets naar onze school. Voordeel is dat de fietspaden in de polder heel veilig zijn, zowel vanuit Stadshagen als Genemuiden.”

Komende dinsdag heeft De Driemaster van 09.00 tot 12.00 een Open Huis voor ouders en leerlingen die interesse hebben in de polderschool. “Wij hopen dat we dan volgend jaar aan meer kinderen les kunnen geven. Het voortbestaan van deze school gaat ons aan het hart. Sinds mensenheugenis is er onderwijs in Mastenbroek, dit gebouw dateert bijvoorbeeld uit 1963. Het zou doodzonde zijn als dat verloren ging.”

 

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500