Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
28 maart 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Historische avond in de Kaaihof

Geplaatst op: 6 maart 2015

Sybrand Buma spreekt De Kaaihof toe

Meer CDA-prominenten dan Genemuidenaren is de cynische conclusie van een avond in De Kaaihof. Een historische avond, is de meer positieve slotsom. “Dit maken we nooit meer…”, zegt Dick Visserman na afloop in ieder geval met enig gevoel voor overdrijving. Hij kijkt naar het rijtje politici uit de CDA-top die vrijdag in Genemuiden neerstreken.

Landelijk fractievoorzitter Sybrand Buma is er, fractievoorzitter Elco Brinkman van de Eerste Kamer, partijvoorzitter Ruth Peetom, voormalig Tweede Kamerlid Sabine Uitslag, provincielijsttrekker Eddy van Hijum en oud-topschaatster Monique Kleinsman zijn bijvoorbeeld aanwezig in De Kaaihof. Van Hijum speelt niet onverdienstelijk gitaar mee met de Genemuider band Juust. Uitslag vervangt in een groot aantal nummers zelfs zanger Gerben Beens. Dat doet ze weinig politiek. Uitslag moet een van de meest onconventionele politici in het land zijn. Een zangeres die onlangs nog mee deed aan The Voice of Holland bovendien.

Buiten de muziek kon de politiek uiteraard niet onbesproken blijven. Brinkman haalde uit naar premier Rutte, die donderdagavond stelde dat het misschien wel beter was dan Nederlandse Jihad-strijders sneuvelen. “Wij blijven liever de waarde van levens inzien. Het CDA doet graag gewoon, zoals de mensen op het platteland ook zijn”, aldus Brinkman, die de Genemuider geschiedenis ook bleek te kennen. “De matten voor de Deltawerken kwamen hier vandaan…”

Wie zeker de Genemuider geschiedenis kent, is Ruth Peetoom. Haar opa was dominee Spoelstra die enkele decennia terug voorging in de gereformeerde kerk. “De Cockse kerk…ik heb buitengewoon veel goede herinneringen aan die tijd. Mijn moeder groeide op in Genemuiden”, vertelde Peetoom.

Sybran Buma ging vooral in op de verschillen in de provincie Overijssel. “We zijn vanmiddag in Twente geweest. Dan moet je ook naar deze kant van de provincie, anders krijg je gedoe”, glimlachte Buma, die door die reis bovendien zag dat de infrastructuur in Overijssel beter kan. “We zijn te laat, terwijl we behoorlijk op tijd weggingen. Dat geeft aan dat we nodig de verbinding tussen Twente en deze regio moeten verbeteren. Dankzij het CDA gaat dat ook gebeuren.”

Na de korte politieke toespraken was het tijd voor Juust. En dat knalde er stevig op los met zangeres Sabine Uitslag. Zo zeer dat enkele CDA’ers zelfs de voetjes van de vloer gooiden. Dit maken we nooit meer mee, Dick Visserman zei het al.

Morgen een videreportage met onder meer interviews met Buma, Peetoom en Van Hijum.

 

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500