Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
29 maart 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Nog mooier dan mooi…

Geplaatst op: 7 maart 2015

Er was concurentie voor de activiteitencommissie van de Bethelkerk, maar de kerk zat bomvol, en een spetterende avond werd neergezet! Nadat vorig jaar het Genemuider mannenkoor Stereo tijdens de jaarlijkse zangavond zong, was het nu opnieuw de beurt aan een koor van Harm Hoeve: Jong gemengd koor Immanuel uit Urk, en het mannenkoor IJsselmuiden Grafhorst onder de deskunigde leiding van Freddy Veldkamp.

5 voor half 8, Arie van der Vlist, die de avond op het Oberlingerorgel begeleide, liet de 1e klanken door de kerk heen galmen, een fantasie over Psalm 68 van Klaas Jan Mulder, en over het algemeen, als je die hoort, weet je dat het met de bovenstem wel goed komt. Op weg naar de climax wordt het al een beetje onrustig in de kerk, mannen die gaan verzitten, ik zag een aantal kinderen naar hun vader kijken… Heel plechtig en éénstemmig wordt er ingezet: Maar ’t vrome volk, in U verheugd, zal huppelen van zielevreugd. Als dit couplet gezongen is wordt het weer onrustig, mannen die elkaar aankijken, het orgel die een daverend slotakkoord neerzet, en vervolgens inzet, en wat galmt dat massaal door de kerk heen: Geloofd zij God met diepst ontzag, Hij overlaat ons dag aan dag, met Zijne gunstbewijzen. Gemeente en organist werden samen één! Geweldig! Het orgel juicht een laatste slotakkoord, en het is stil, heel stil…

De dominee opent met schriftlezing, Psalm 42, over het hert dat naar de uitkomst ziet. Vervolgens vraagt hij een zegen voor de koren en organist en houdt een meditatie. Uiteraard moest er naar de meditatie deze Psalm gezongen worden, en geloof mij, die was minstens net zo mooi als Psalm 68!
Onder vers 10 stelt het Urker koor zich op voor de preekstoel, en begon met een blok van vier liederen, waarvan de mooiste het lied: Machtig God, sterke Rots, een bekend lied, maar door dit koor weer als ‘nieuw’ is uitgevoerd!

Toen volgde een wisseling voor de preekstoel, het gemengd koor ging weer zitten, en daar verrees het mannenkoor. Psalm 84 werd ingezet, en in gedachten zaten er misschien wel mensen in Kampen, bij mannenkoor DEV van Klaas Jan Mulder, want Freddy Veldkamp wist precies die klank eruit te halen! Ook was een rijk deel van Stereo vertegenwoordigd, wat te horen was bij het lied: Zie ons wachten aan de stromen. Voor mij, achter mij en naast mij werd er zachtjes meegezongen.

De bovenstem was rijk vertegenwoordigd op de avond, dus moest ook Psalm 98 worden gezongen, dus het orgel ging weer los, en daar ging Genemuiden weer, erg massaal, maar o zo mooi!

De beide koren voerden nog 3 liederen uit, en daarna volgde een schitterende finale van beide koren, het lied In His Love werd gezongen, en de man naast mij had het kippenvel op de armen staan.

Er werd geëindigd met Psalm 150 vers 1 en 2, en dat werd nog mooier gezongen dan de vorige 3 Psalmen, en we gingen naar huis met de regels uit Psalm 150: Al wat geest en adem heeft; Looft den HEER, die eeuwig leeft; Looft verheugd den HEER der heren!

(Hebt u het concert gemist? Niet getreurd, via deze link is het te beluisteren:  http://kerkdienstgemist.nl/assets/1145304-Zangavond-Bethelkerk#.VPtoPvmG-P4

Gepubliceerd door Sijmon Last
Van Dijk Containers 500