Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
26 september 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Water Natuurlijk grootste partij

Geplaatst op: 19 maart 2015

Waterschap Groot Salland maakte donderdagavond 19 maart de voorlopige uitslag van de waterschapsverkiezingen bekend. Het opkomstpercentage voor Groot Salland (49%) is bijna verdubbeld ten opzichte van de laatste waterschapsverkiezingen in 2008. Water Natuurlijk is volgens de voorlopige uitslag met 5 zetels opnieuw de grootste partij.   

In 2008 was het opkomstpercentage voor de waterschapsverkiezingen bij Groot Salland 25,7 procent. De opkomst is dit jaar een stuk hoger: 49.0%. Dijkgraaf Herman Dijk is zeer tevreden met dit opkomstpercentage: “De kiezer kon voor het eerst echt naar de stembus voor de waterschappen en tegelijkertijd ook voor de Provinciale Statenverkiezingen. Die combinatie heeft vast bijgedragen aan het hogere opkomstpercentage. Juist in onze IJssel-Vechtdelta is betrokkenheid van inwoners bij  waterbeheer erg belangrijk. Ik ben dan ook heel blij dat er veel mensen gebruik hebben gemaakt van hun stemrecht om het nieuwe waterschapsbestuur te kiezen.”

Water Natuurlijk grootste partij

Bij Waterschap Groot Salland deden zeven partijen mee aan de verkiezingen: Water Natuurlijk, CDA, ChristenUnie, Sallandse Gemeentebelangen, SGP, VVD en de Algemene Waterschapspartij. Volgens de voorlopige uitslag is Water Natuurlijk opnieuw de grootste partij in het waterschapsbestuur met 5 zetels.

 

Voorlopige uitslag: aantal zetels per partij (t.o.v. 2008)

Water Natuurlijk                        5 zetels (-1)

CDA                                                    3 zetels (-1)

ChristenUnie                                        3 zetels (+1)

Sallandse Gemeentebelangen               2 zetels (-)

SGP                                                    1 zetel (-)

VVD                                                    2 zetels (+1)

Algemene Waterschapspartij                 1 zetel (-)

 

Definitieve uitslag

Maandag 23 maart worden om 10.00 uur de definitieve verkiezingsuitslagen bekendgemaakt. Op dat moment is er volledige duidelijkheid over de verdeling van de restzetels en voorkeurstemmen.

 

Fusie

Als de provincies daar mee instemmen, gaan Waterschap Groot Salland en waterschap Reest en Wieden per 1 januari 2016 fuseren. In het conceptreglement voor het nieuwe waterschap wordt uitgegaan van een bestuur van 29 leden, waarvan 21 zetels worden bezet door de nu gekozen leden van beide waterschappen. Groot Salland krijgt in dat nieuwe bestuur naar verwachting dertien zetels. Dat zijn op basis van deze voorlopige uitslag de volgende partijen voor Groot Salland: Water Natuurlijk (4), CDA (3) ChristenUnie (2), Sallandse Gemeentebelangen (1), VVD (1), Sallandse Gemeentebelangen (1) en AWP (1). Alle partijen van Groot Salland die nu in het bestuur zitten, komen dus terug na de fusie.

 

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500