Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
23 september 2020
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

‘Situatie in Genemuiden is niet vanzelfsprekend’

Geplaatst op: 20 maart 2015

“Weten jullie wel hoe bijzonder het hier is?”, vroeg Bart-Jan Spruyt donderdagavond aan de ondernemers van OK Genemuiden. De publicist aan de rechter kant van het politieke spectrum wees erop dat het ‘innerlijk fatsoen’ hier nog volop aanwezig is. “Mensen werken hier samen, helpen elkaar, werken hard, zijn Godvrezend en kijken niet voor elk wissewasje naar de gemeente. Dat zijn sleutels tot succes. Elders zie je dat bijna nergens meer.”

Met eenvoudige voorbeelden onderbouwt Spruyt zijn stellingen. “Pas waaide een boom in mijn straat om. Met een Amerikaanse overbuurman, een ex-marinier, wilde ik die zelf verwijderen. Niemand kon namelijk de straat in- of uitrijden. Hulp van buren kregen we verder niet. Die wilden wachten tot de gemeente kwam, terwijl er zoveel stormschade in Gouda was dat die pas over drie weken zou komen…”

Het is een mentaliteit waar Spruyt niet tegen kan. Hij houdt van de gemeenschap die in Genemuiden nog steeds bestaat. Met een blik op de verkiezingen maakten hij die ook duidelijk. “Voor de Tweede Kamer heb je straks misschien wel zes partijen nodig in een coalitie. Zo verdeeld stemt Nederland. De eenheid is weg. In Genemuiden heb je aan drie partijen genoeg.”

Hij moest lachen om een oproep van de OK om het industrieterrein netjes te houden. Auto’s worden soms wat slordig geparkeerd, zo liet een foto zien. “Maar ik wou dat het industrieterrein van Rotterdam of mijn eigen Gouda er zo netjes uit zag. Daar moet je mensen ook vooral niet aanspreken op hun gedrag. Dat durft ook bijna niemand meer. Jullie spreken elkaar nog wel aan. Sociale controle, rentmeesterschap, daadkracht. En jullie begrijpen dat mensen plichten hebben, terwijl Nederlanders steeds meer over rechten spreken. Iedereen heeft overal recht op. Handje ophouden, klagen, zeuren”, aldus Spruyt.

Volgens de publicist past Genemuiden nog in een eeuwenoude traditie van culturen die succesvol zijn. “Uit onderzoek blijkt dat mensen Godvrezend moeten zijn en innerlijk fatsoen nodig hebben. Ze moeten genieten niet als het belangrijkste in het leven zien en goed kunnen omgaan met vrijheid. Dat betekent niet dat alles maar kan of mag”, aldus Spruyt, die ook de bedreigingen opnoemde. “Het gaat altijd fout als mensen teveel vrije tijd krijgen of van de welvaart gaan profiteren. Daar worden ze gemakzuchtig en egoïstisch van. Ook flexibilisering van de arbeidsmarkt kan volgens mij een bedreiging zijn. Mensen voelen zich dan minder verbonden met een bedrijf.”

Een slotadvies had Spruyt ook: hard blijven werken en beseffen dat de situatie in Genemuiden ook kan veranderen. “Het is niet vanzelfsprekend hoe het hier werkt. Genemuiden maakt ook onderdeel uit van een veranderende samenleving. Behoud jullie sterke kanten, onderhoud jullie morele kapitaal.”

 

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500