Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
18 september 2020
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Kinderboerderij heeft het weer niet mee

Geplaatst op: 21 maart 2015

Foto's John Poot

Een handjevol vrijwilligers helpt zaterdag op kinderboerderij De Taghof in Genemuiden. Een grote voorjaarsschoonmaak in en om het pand in het kader van de landelijke vrijwilligersactie NL Doet. Vrijwillig de handen uit de mouwen om maatschappelijke organisaties en verenigingen, zoals kinderboerderij De Taghof, een steuntje in de rug te geven.

Helaas gooit het weer roet in het eten: het geplande werk buiten kan niet doorgaan. De zon komt er af en toe wel door – en dan is het ook meteen lekker, maar te vaak valt er ook een flinke regenbui. Beheerder Dirma Timmerman: “Balen natuurlijk, we wilden een hek verplaatsen net zoals we vorig jaar met de vrijwilligers hebben gedaan. Dat zit er nu niet in, de grond is veel te nat. Je kunt nu niet graven.” Ook het herstellen van de paden op de kinderboerderij moet maar een andere keer gebeuren, beseft Timmerman als ze het weerbericht nog eens bekijkt.

Niet getreurd, op de kinderboerderij ligt altijd genoeg werk. De hokken, stallen en kooien van de dieren kunnen wel een flinke schoonmaakbeurt gebruiken. Krijgen ook meteen de kasten een sopje en moet het keukentje aan het einde van de dag blinken als nooit tevoren. Timmerman: “Op De Taghof zit je nooit om werk verlegen.”

Het zijn vooral de vaste vrijwilligers die zaterdagochtend aanwezig zijn. In oude kleren steken ze maar wat graag de handen uit de mouwen voor de kinderboerderij. Voor een vader van twee dochters –  ‘niet m’n naam noteren hoor’ – is het vanzelfsprekend dat hij meehelpt: “Ik kom hier iedere week met mijn meiden, ze spelen altijd zo geweldig met de auto’s, knuffelen graag met de dieren. Ik vind het dus normaal om wat terug te doen, het is een burgerplicht”, legt uit hij terwijl hij het konijnenhok verschoont.

Ietwat teleurgesteld over de opkomst is hij wel. “Woensdagmiddag zijn de moeders hier allemaal met hun kinderen om te genieten van de dieren, nu zie je maar een paar gezichten. Jammer vind ik dat.”  Beheerster Timmerman strijkt met de hand over haar hart: “Het is nog vroeg, wellicht dat er vanmiddag nog meer hulp komt. We hebben dit jaar ook niet zo actief om hulp gevraagd hoor en mensen zijn op zaterdag toch altijd druk met sport en boodschappen doen”, zegt ze vergoelijkend. En ach, nu het weer toch niet meewerkt komt het wel goed uit dat er vanochtend geen dertig man op de stoep stond. “Dan loop je elkaar alleen maar voor de voeten toch?”

Kinderboerderij De Taghof bestaat al bijna dertig jaar en wordt gerund door Bert en Dirma Timmerman. Ze doen het met liefde, al is het ook een hoop werk. “Drie keer per dag zijn we aanwezig om de dieren te voeren. We hebben onder andere konijnen, kippen, pony’s, pauwen, alcapa’s, eenden.” Maar Dirma weet waar ze het voor doet: op een mooie woensdagmiddag lopen er wel honderd bezoekers op de kinderboerderij rond. “Die blije gezichtjes bij de dieren, heerlijk vind ik dat.”

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500