Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
19 september 2020
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Kalfskroketten (column Nick Hoekman)

Geplaatst op: 22 maart 2015

Vonden jullie het ook zo spannend deze week? Ik vind de dagen voor de verkiezingen altijd bere-interessant. Partijleiders laten zich voor de meest idiote TV-programma’s charteren, alsof mensen zich daar op focussen wanneer ze een keuze maken: ‘Oh, Geert Wilders liet zich deze week in Sesamstraat jonassen door Tommie en Ieniemienie, dat was leuk, laat ik maar op hem stemmen’. Nee, natuurlijk gaat dat niet zo, gekke partijleiders. Maar ga hier vooral mee door hoor, kunnen wij -de bevolking- eens om jullie lachen in plaats van huilen.

Eigenlijk hebben we twee soorten kiezers, de trouwe honden en de zwevende kiezer. De trouwe honden, dat zijn veelal mensen die hun hele leven als een blok achter hun partij blijven staan. Die zouden nog niet van hun partij afwijken wanneer ze besluiten om bijvoorbeeld Samson & Gert als lijsttrekkers op te werpen. Alhoewel dat misschien bij de Partij Voor De Dieren nog best wel logisch zou zijn. Ik denk ook dat de Partij Voor De Dieren door deze twee jeugdhelden meteen flink op de deur zouden kloppen bij een volgende verkiezing. (Haha, snapt u hem? Samson & Gert > op de deur kloppen).

Stiekem ben ik wel benieuwd welke mensen er überhaupt op deze partij stemmen. Zouden dit mensen zijn die thuis een grote pitbull hebben die de baas is? Ik denk ook wel dat ze goede ideeën hebben hoor, want zeg nou zelf, die hokjes bij de FEBO waar ze de kalfskroketten in laten verpieteren, die zijn natuurlijk ook veulste krap. Het viel mij wel op dat er nu sinds enkele weken een wolf in het land is, de Partij Voor De Dieren er ineens een zetel bij heeft gesprokkeld. Hetgeen ook puur toeval kan zijn. Nee, de zwevende kiezer laat zich in vele gevallen oriënteren door de online stemwijzer. Mijn persoontje dit jaar ook en dan is het toch altijd weer bijzonder met welke partijen ze op de proppen komen.

Mijn nummer één was 50plus. Nu vind ik het al rampzalig dat ik dit jaar de dertig aan tik qua leeftijd, laat staan dat ik mij politiek wil associëren met incontinente brommobiel bestuurders. Mijn tweede keus was ook niet de meest voor de hand liggende, namelijk de SGP. Nu heb ik niks tegen welke vorm van religie dan ook, maar de SGP is nu niet meteen een partij die dezelfde leef en denkwijze als mij hanteert. Nee, deze ronde ging mijn stem naar de -ik schaam mij nergens voor- CDA. Ik ben ook een zwevende kiezer, u zou ook best mogen stellen dat ik een corrupte zwevende kiezer ben, voor twee kratten bier en een pak gevulde koeken ben ik best bereid om mijzelf om te laten kopen. Het fijne van een zwevende kiezer zijn, is dat je geen emotionele band met de partij of lijsttrekker opbouwt. Laten we eerlijk zijn, het hele stemmen en politieke gebeuren is toch een beetje hetzelfde als voor twintig euro een paar Nike Air Max gympen kopen op de Beverwijkse Zwarte Markt: van tevoren weet je al dat je wordt beduveld.

Gepubliceerd door Erik Driessen

One thought on “Kalfskroketten (column Nick Hoekman)

  1. Harrie Rietman schreef:

    Ha Nick,

    Met plezier lees ik met enige regelmaat je columns, vaak met een glimlach op de lippen. Maar deze, en ik denk dat je dat wel zult beamen, is niet je sterkste. Er is niks mis met zwevende kiezer zijn en wanneer ja dan uitkomt bij het CDA, mooi in het midden, dan kon dat ook echt wel gekker. Maar dat laatste zinnetje…. je weet van tevoren dat je wordt beduveld…, dat maakt dat ik even in de spreekwoordelijke pen klim. Allereerst omdat me dat raakt… Meer dan twintig jaar heb ik deel uitgemaakt van ons gemeentebestuur; ik heb raadslieden van allerlei pluimage zien komen en gaan. Van sommigen was ik onder de indruk, van anderen nadrukkelijk minder… Maar ik ben er nooit, niet in Genemuiden en niet in Zwartewaterland, een tegen gekomen die willens en wetens, en dat suggereer jij, de kluit belazerde of de kiezer beduvelde. Dat niet alle punten uit een verkiezingsprogramma gerealiseerd worden is een heel ander verhaal… Dat heeft veel te maken met coalities, compromissen en dergelijke en die zijn onlosmakelijk verbonden met de politiek. Gelukkig heeft geen enkele partij, ook de mijne niet, een absolute meerderheid. Komt volgens mij niet veel goeds van, al kun je dan wel wat makkelijker je beloften waar maken.
    Het tweede punt is dat je me teleurstelt als Gaellemuniger. Wij laten ons niet willens en wetens beduvelen! Wij laten niet over ons lopen, als ons onrecht wordt aangedaan, dan zeggen we daar wat van… Dat is nogal een andere houding dan je voor een pak vulkoeken je stem af laten troggelen. Volgens mij zit jij ook niet zo in elkaar, maar is hier sprake van een stuk vrijheid dat de columnist zich toe-eigent. Maar kennelijk ben je wel teleurgesteld in hoe het gaat in de politiek. Dan past maar een houding… kom erbij en doe het beter. Je bent van harte welkom bij onze partij, we maken graag ruimte voor jong talent. En ik weet zeker dat, mocht jouw voorkeur uitgaan naar een andere partij, je daar net zo welkom bent. Maar praat mee, denk mee en verander mee… En koop in het vervolg je Nike Air gympen bij Albert Flier…

    Harrie Rietman, voorzitter PvdA Zwartewaterland

Comments are closed.

Van Dijk Containers 500