Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
27 november 2020 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Burgemeester succesvol in Zwartsluis

Geplaatst op: 25 maart 2015

Joost Eilander runt sinds oktober 2013 grandcafé De Burgemeester aan de Handelskade. Een aanwinst voor Zwartsluis die veel mensen van buiten het dorp trekt. “Wij draaien boven verwachting. Vooral in de weekeinden zit het hier altijd vol. De reden? Goed eten he…”, lacht Eilander, die op twee maanden universiteit na zijn hele leven in de horeca zit. Hij werkte lang bij De Beurs in Meppel en is met zijn vrouw eigenaar van An’t Wiede in Wanneperveen.

Zijn komst naar Zwartsluis is toeval, vertelt Eilander op dinsdagochtend in De Burgemeester. “Ik reed elke dag door Zwartsluis: op weg naar de Hanos. Verder kende ik het dorp eigenlijk niet. Tot ik de tip kreeg dat hier een prachtige locatie leeg stond. Toen heb ik de makelaar gebeld en was het vrij snel rond…”, vertelt Eilander. Hij was indertijd toe aan een nieuwe uitdaging. “In 2006 ben ik bij An’t Wiede gekomen, wat toen eigendom was van mijn schoonvader en vrouw. Na bijna tien jaar waren we in Wanneperveen misbaar. We konden rustig een dagje vrij nemen zonder dat de zaak in de soep liep. Tja, wat moet je met vrije tijd? Toen ontstond langzamerhand het plan om ergens een tweede restaurant te openen.”

En daarvan heeft hij nog geen dag spijt. “Zelf kom ik dagelijks in Zwartsluis, maar de dagelijkse gang van zaken laat ik aan de jongens hier over. Dat gaat uitstekend. Net als in Wanneperveen richten we ons op goed eten tegen een normale prijs. Sinds de zomer hebben we een nieuwe kok met ervaring in sterrenrestaurants. Die kookt geweldig, maar desondanks blijven we op hetzelfde prijsniveau. Mensen zijn dat ook in Wanneperveen van ons gewend. Net als daar komen hier ook mensen uit de hele omgeving. We ontvangen veel gasten uit Genemuiden en Zwartsluis, maar ook steeds meer uit Meppel. En in het begin veel uit Wanneperveen. De mensen daar wilden blijkbaar weten wat we hier aan het doen waren”, lacht Eilander.

De Burgemeester zit ondanks het succes niet stil. De nieuwe kok is gespecialiseerd in vis, maar ook de vleesliefhebbers worden niet vergeten. Sterker nog: die hebben nog meer reden om naar de Handelskade af te reizen. Eilander loopt de bar in zijn etablissement voorbij. “Kijk, een nieuwe koeling voor dry aged vlees”, wijst hij op een kast in het restaurant. “Rundvlees wordt eigenlijk veel te vroeg gegeten. Bewaar je het drie weken, dan is het lekkerder en malser. Dat kan in deze speciale koeling, die een beetje een trend in de horeca aan het worden is. Je proeft puurder vlees.”

En vanaf Zwartsluis onder Zeil komt er vermoedelijk een buitenkeuken bij. “We willen meer beleving brengen op het terras. Op mooie dagen willen we buiten gerechten maken. Ook denken we na over een rookkast voor het roken van vis of hammetjes. We  zitten met ons terras natuurlijk op een prachtige locatie, direct aan de haven. Daar voegen we straks wat meer activiteiten aan toe.”

En ondertussen is de agenda voor de bruiloften ook alweer goed gevuld. Op de bovenverdieping staat de trouwzaal er nog in authentieke staat bij. “Mensen kunnen hier alleen trouwen, maar natuurlijk ook het feest geven. Die combinatie is perfect. We hebben hier veel mogelijkheden.”

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500