Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
1 oktober 2020
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Met vingers eten tijdens KlasseLunch

Geplaatst op: 26 maart 2015

Tekst en foto's: Enrico Kolk

“Er zijn geen messen, dus als je gewend bent om met mes en vork te eten: vandaag mag je met je vingers eten.” Met die woorden trapt juf Jansen de KlasseLunch op de Maarten Lutherschool af. Groep 8 bleef tussen de middag op school om daar een gezonde lunch te genieten.

Voordat de kinderen mogen eten krijgen ze uitleg over het te nuttigen eten. “Er is 30+ kaas”, zegt Jansen. “Waarom is dat?” Eén van de kinderen weet het antwoord: “Daar zit minder vet in.” De vraag waarom er voor kipfilet is gekozen, is wat moeilijker te beantwoorden. “Is dat voor de moslims ofzo?”, vraagt een van de leerlingen zich af. Klasgenoten verbeteren hem: “Die mogen geen varkensvlees.”

De KlasseLunch maakt deel uit van een lesprogramma rondom gezond eten. “Heel veel kinderen weten eigenlijk niet wat gezond eten is”, vertelt de juf. “We doen hier al iets aan: de kinderen mogen op dinsdag en donderdag fruit meenemen naar school, in plaats van een koekje.”

Elk jaar is er, alleen voor groep 8, een KlasseLunch. Andere groepen kunnen wel deelnemen aan het programma, maar niet aan de lunch. “Het is een landelijke actie, in samenwerking met Albert Heijn”, geeft de juf aan. De kinderen vinden het ‘erg leuk’, benadrukt ze.

Na de lunch is er voor de kinderen een werkboekje rondom gezonde voeding. Tijdens het eten is op het digitale bord de befaamde ‘Schijf van Vijf’ te zien.

 

Gepubliceerd door Enrico Kolk
Van Dijk Containers 500