Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
18 september 2020
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Genemuidenaar vrijgesproken van bezit vuurwerk

Geplaatst op: 31 maart 2015

De 69-jarige J.B. uit Genemuiden heeft opnieuw een kleine triomf gehaald in de rechtbank. Dit keer moest hij voorkomen bij de economische politierechter voor opslag van een flinke partij illegaal vuurwerk op de zolder van zijn woning, maar hij werd daarvan vrijgesproken.

De officier van justitie had twee maanden celstraf geëist en dat is volgens hem nog beneden de richtlijnen die er staan voor de hoeveelheid die is gevonden. De vrijspraak was niet omdat er geen bewijs was voor de aanwezigheid van 338 kilo vuurwerk in de woning, maar omdat justitie het alleen ten laste had gelegd als ‘professioneel vuurwerk’, terwijl het volgens de rechter om consumentenvuurwerk ging. In navolging van het verweer van de advocaat, die zei dat het niet meer dan klappertjes en vuurpijltjes waren. Een omissie van het Openbaar Ministerie dus, dat nog kan besluiten de Genemuidenaar voor bezit van consumentenvuurwerk te vervolgen, want ook dat is verboden.

De vondst houdt in die zin verband met de brandstichtingen, dat ze werd gedaan toen de politie in februari vorig jaar bij B. aan de deur kwam in verband daarmee. Bij die gelegenheid werden de pakketten ontdekt. De partij is waarschijnlijk uit Duitsland afkomstig, gezien de opschriften op de omslagen. Voor de Nederlandse markt moeten ze voorzien zijn van Nederlandstalige aanwijzingen. Maar ook dan mag een particulier ze niet zonder vergunning en daarmee gepaard gaande veiligheidsmaatregelen opslaan.

Met de vrijspraak is er ook de vraag wat er met het vuurwerk gaat gebeuren. B. heeft er geen afstand van willen doen, omdat het waarde heeft, hij zou de partij ooit hebben verworven in ruil voor een auto. Justitie heeft het voorlopig onder zijn hoede.

 

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500