Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
20 juli 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Bevrijder ‘Bill’ Thomson is ondertussen 95 jaar

Geplaatst op: 9 april 2015

De brug bij het stoomgemaal aan de Kamperzeedijk heet vanaf dinsdag de Thomson Brug. Genoemd naar de Canadese militair die met zijn divisie het dijkdorp in de Tweede Wereldoorlog bevrijdde. Die William (Bill) Thomson is ondertussen 95 jaar en woont in London Ontario. Hij is bijzonder trots op de Nederlandse erkenning, zo laat een Canadese vriend van hem weten aan Genemuiden Actueel.

Deze zocht donderdag contact met Genemuiden Actueel omdat hij graag foto’s van de ceremonie van komende dinsdag wil ontvangen. Die gebruikt hij voor het kerkblad van de kerk waar hij net als Thomson lid van is. Thomson is 71 jaar getrouwd met zijn echtgenote Iris. Ze wonen nog zelfstandig. Ondanks zijn trotse gevoel over de erkenning, blijft hij bescheiden. “Ik heb alleen maar mijn werk gedaan, net zoals tienduizenden anderen Canadezen.”

Thomson meldde zich voor de oorlog aan als vrijwilliger bij het leger. Toen de oorlog uitbrak, werd hij opgeroepen en beëindigde hij zijn schoolopleiding. Daarna maakte hij D-Day mee, waarna hij later samen met zijn collega’s grote delen van Nederland en België bevrijdde. Hij zat in de voorste auto bij het binnenrijden van zijn divisie op de Kamperzeedijk.

Vanwege zijn hoge leeftijd is Bill Thomson dinsdag niet aanwezig. De familie wordt vertegenwoordigd door kleindochter Lindsay Myers, die in Polen woont. Zij onthult ook het naambord bij de brug. Burgemeester Bilder, commissaris van de Koning Bijleveld en Ab Roetman houden toespraken. Ook de kinderen van De Driester zijn bij de plechtigheid aanwezig.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500