Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
21 september 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Ferdinand geniet na 26 jaar nog steeds van zijn vak

Geplaatst op: 9 april 2015

Ferdinand Visscher leert voor het 26e jaar jonge Genemuidenaren de kneepjes van het autorijden. De wegen naar Zwolle is hij nog lang niet zat. “Nee, dit is juist een heel afwisselend beroep. Je bent altijd buiten en toch zit je altijd binnen. En de mensen zijn steeds weer anders”, aldus Ferdinand, die binnenkort weer met twee nieuwe theoriecursussen begint.

De dagen en weken vliegen voorbij, glimlacht de autorijschoolhouder die het bedrijf samen met echtgenote Mariët runt. Hoeveel Genemuidenaren ze hebben leren autorijden hebben ze niet direct paraat, maar dat moeten er ruim meer dan duizend zijn. Ferdinand begon destijds nog met lessen in Kampen, maar is ondertussen ook al jaren op Zwolle aangewezen. “Achteraf hadden we dat eigenlijk veel eerder moeten doen. De Kamper brug was altijd een obstakel die veel tijd in beslag nam”, zegt Ferdinand.

En Kampen had geen rotonde zoals Zwolle die wel heeft. Een soort vuurproef voor iedere beginnende automobilist. “Ja, als je daar goed overheen komt, ben je een eind op weg. Maar bij autorijden komt natuurlijk veel meer kijken. Wij geven bovendien les via de zogenoemde RIS-structuur. Daarin doorloop je alle aspecten van autorijden. Ook duurzaam rijden en verantwoordelijkheid nemen in het verkeer komen daarbij aan bod”, vertelt Mariët.

Onderdeel van de RIS-rijopleiding zijn vier modules en een compleet lesboek. Volgens Mariët een meerwaarde. “Leerlingen weten precies wat ze tijdens een les gaan leren en hoever ze zijn. Ook voor ouders is dat prettig om te weten. Onderdeel is ook een soort proefexamen bij CBR”, aldus Mariët, die vertelt dat volgende week en in mei weer nieuwe theoriecursussen beginnen. “Die bestaan bij ons altijd uit acht lessen: vier keer boektheorie en vier keer examentraining. Deze maand beginnen we met cursussen op dinsdag, die van mei is op woensdag.”

Dan beginnen vermoedelijk weer een aantal jonge Genemuidenaren aan een traject dat in een rijbewijs moet eindigen. Na al die jaren heeft Ferdinand nog steeds plezier in zijn vak. “De vrijheid en afwisseling is heel groot. En het blijft leuk om met mensen om te gaan. De een praat je de oren van het hoofd, de ander zegt bijna niets. Som heb ik oudere mensen in de auto die hun levensloop vertellen en een andere keer zit je met een ambitieuze jongere. En ondertussen zie je alle nieuwe dingen langs de weg.”

En humor is ook nooit ver weg. Mariët haalde vorige week nog een 1-april grap uit. “Onze auto moest naar de garage in Hattem. Daar stond een Ferrari. Heb ik ons logo even op die auto wagen gezet en een foto daarvan op Facebook gezegd. ‘Nieuwe leswagen voor de zomer’, schreef ik erbij. Jan, dan krijg je wel even wat reacties….”

 

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500