Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
21 september 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Vijfduizend euro subsidie voor Jeugdhonk

Geplaatst op: 10 april 2015

Jeugdhonk 3:16 in Genemuiden ontvangt een bijdrage van 5000 euro van de gemeente Zwartewaterland. Het bedrag wordt gehaald uit het potje jeugd- en jongerenwerk en er zit een aantal voorwaarden verbonden aan de subsidie. De soos, opgericht in september 2013 in de kelder van het voormalige gemeentehuis, is een initiatief van Genemuidenaren afkomstig uit de vijf plaatselijke kerken van Genemuiden. Bestuurslid Bertan Stoter: “Wij zijn heel blij met de bijdrage, want we kunnen het geld goed gebruiken. Het jeugdhonk is qua inrichting nog niet wat het zou moeten zijn.”

In eerste instantie was het de bedoeling dat het een soos werd voor jeugd van 16 jaar en ouder. Vanuit de gemeente en ouders kwam echter de vraag of er ook geen plek gerealiseerd kon worden voor tieners vanaf 12 jaar. Daar is een apart honk voor gecreëerd.  Stoter:  “Van kerken, bedrijven, fondsen en mensen mochten wij veel geld of hulp ontvangen en dus ziet de nieuwe soos er al leuk uit. Maar de rek is er nu wel uit en de soos mist nog wat sfeer. Dat vindt de jeugd zelf ook”, weet Stoter. Zo hebben de jongeren nog een voetbaltafel, dartbord en groot krijtbord op hun wensenlijstje staan. “En denk ook aan sfeervolle verlichting, iets voor aan de muur. Het mag iets knusser.”

Daarnaast zal de subsidie gebruikt worden voor de huur, het organiseren van activiteiten (op de dropping in het Voorsterbos eerder dit jaar kwamen tachtig jongeren af) en het plaatsen van beveiligingscamera’s bij de ingang aan de achterkant van het gemeentehuis. Op een avond komen er ongeveer vijftig jongeren naar de soos, maar die lopen in en uit Bestuurslid Bert Rundervoort: “Jeugd blijft jeugd, ook hier gaat wel eens een prullenbak in de fik of wordt er troep achtergelaten, al dan niet door jeugd van 3:16. De drie vrijwilligers die bardienst draaien kunnen dat nooit allemaal in de gaten houden. Met de camera’s kunnen we de boel beter in de gaten houden en tieners aanspreken die in de fout gaan. Je voelt je toch verantwoordelijk.”

Dat het college van burgemeester & wethouders een subsidie verleent aan de jeugdsoos is opmerkelijk: er wordt de laatste jaren immers vooral bezuinigd op het jeugdwerk. Volgens wethouder Arie Speksnijder is jeugdhonk 3:16 een ontbrekend stukje in het jeugdwerk van Genemuiden. “Het is geen verlengstuk van het kerkelijk jeugdwerk, maar een initiatief van diverse ouders en personen afkomstig uit alle kerken die jongeren een alternatief willen bieden.” Het is verantwoord uitgaan, vindt Stoter en een alternatief voor de keten, horeca of neutraal jeugdwerk waar ze zich niet thuis voelen. Dat 3:16 een structureel tekort heeft op de jaarlijkse begroting en zonder een gemeentelijke bijdrage de huur (à 5000 euro) op termijn niet meer kan betalen, is een tweede reden voor het college om in te stemmen met de bijdrage. Overigens krijgt ook het Open Hervormd Jeugdwerk Genemuiden een financiële bijdrage, van 1000 euro.

Voorwaarde is wel dat 3:16 nauwer gaat samenwerken met het professionele jeugd- en jongerenwerk, onder andere met de drie jongerenwerkers van Zwartewaterland.  Stoter: “Financieel is de jeugdsoos nog geen succes, maar we zijn iedere keer nog blij dat we het honk hebben opgericht. Hier was echt behoefte en ook niet-kerkelijke jongeren doen mee aan de activiteiten merken we. En dat is mooi, iedereen is welkom.”

 

www.jeugdhonk316.nl

 

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500