Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
13 juli 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Kamperzeedijk heeft zijn Thomsonbrug

Geplaatst op: 14 april 2015

Onder het toeziend oog van pers en heel veel belangstellenden onthulde kleindochter Lyndsay Myers samen met Commissaris van de Koning, Ank Bijleveld-Schouten, de nieuwe naam voor de brug bij het stoomgemaal aan de Kamperzeedijk.  Een bijzonder moment, zeker omdat het dinsdagmiddag precies zeventig jaar geleden is dat Zwartewaterland werd bevrijd van de nazi’s. De William Thomson-brug eert niet alleen de nu 94-jarige Canadese bevrijder William ‘Bill’ Thomsom, maar allen die zich hebben ingezet voor de vrijheid van Kamperzeedijk en Europa in het algemeen. Sprak initiatiefnemer Albert Roetman dan ook later in z’n toespraak.

Na de onthulling van het naambord – met het wegtrekken van een doek en het hijsen van zowel de Canadese als de Nederlandse vlag door kinderen van De Driester – komen alle aanwezigen samen in het bezoekerscentrum van stoomgemaal. Daar spreken achtereenvolgens burgemeester Eddy Bilder, Commissaris van de Koning Ank Bijleveld, kleindochter Lindsay Myers en initiator Ab Roetman. Ze komen woorden tekort om hun respect aan de bevrijders van toen te betuigen. CdK Ank Bijleveld: “Vrijheid komt niet vanzelf. Nederland is bevrijd, meter voor meter.”

De Canadese Thomson is twee keer naar Nederland teruggekeerd om het land dat hij bevrijd heeft nog eens te zien. De commotie en aandacht van dinsdagmiddag zouden niets voor hem geweest zijn, zegt zijn kleindochter Lindsay Myers. “’Why me?’ zou hij gevraagd hebben. Hij is nog steeds heel bescheiden over zijn prestaties en vindt dat het zijn taak was.” Dat Myers, woonachtig in Polen, hier toch namens haar grootvader staat vervult haar met trots. “Mijn opa en oma vertelden graag over vroeger. Over hun verkeringstijd, maar ook over de oorlog. Het heeft altijd een rol gespeeld in hun leven. Niet voor niets zijn ze teruggekomen naar de Kamperzeedijk.”

Zowel in 1995 als in 2005 logeerde het echtpaar tijdens hun bezoek aan het dijkdorp bij de familie Kattenberg. Ook zij zijn dinsdagmiddag aanwezig in het bezoekerscentrum. “De moeder van mijn vader, die de oorlog meegemaakt had, zei tegen ons ‘jullie hebben ruimte zat. Toen waren we blij met hun komst, dus nu ook’”, vertelt dochter Kattenberg over hoe Thomson bij haar terecht kwam. Haar vader – een jongentje van amper drie toen William Thomson de brug overreed in z’n wagen – heeft Bill Zwartewaterland getoond. “Thomson moest alles zien. Mijn vader kan geen woord Engels, maar ze kwamen er toch altijd uit en hadden het leuk samen.” Nog steeds wordt over en weer gemaild. Niet door William Thomson en haar vader zelf, maar door hun kinderen en kleinkinderen. “Hij zal altijd een rol spelen in ons leven. Ik denk ook dat als klein- of achterkleinkinderen van Thomson naar Nederland komen ze ons adres krijgen. En gelukkig maar, we zijn ook zeventig jaar na dato nog blij met hun komst.”

Wie voortaan over de brug van Kamperzeedijk rijdt, kan er niet omheen: de William Thomson-brug. De jonge Canadees moest als verkenner als eerste de brug over. Voorzichtig controleerde hij de boel op mijnen en springladingen. Niks. De bevrijders konden veilig de brug over. Verder moesten ze, om heel Nederland te bevrijden.

Kijk hier naar de film van Pieter Polman

Later volgt nog een videoreportage.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500