Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
13 juli 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Oorlogsfilm in d’ Overtoom

Geplaatst op: 16 april 2015

In 1990 verscheen de eerste versie van Oorlog in Overijssel, gemaakt door Ronron Audiovisuals uit Zwolle, op basis van het op dat moment beschikbare beeldmateriaal. Onlangs is een geheel vernieuwde versie van deze film in première gegaan in het Internationaal Oorlogsmuseum in Nijverdal. Die is op 30 april te zien in d’ Overtoom.

De nieuwe versie is uitgebreid met 15 minuten nieuw beeldmateriaal, dat in de tussenliggende 25 jaar is opgedoken, en geheel voorzien van nieuw commentaar en aanvullende muziek. De film toont aan de hand van authentieke, veelal amateurbeelden hoe de Tweede Wereldoorlog in Overijssel is verlopen. In het eerste kwartier wordt de aanloop naar de Duitse inval belicht, daarna is er ca. 15 minuten beeldmateriaal van het dagelijks leven tijdens de bezetting en het laatste kwartier richt zich op de bevrijding. Er unieke beelden te zien uit o.a Staphorst , Dedemsvaart en Zwolle.

Vanaf 10 april wordt de documentaire op zo’n 25 locaties in de provincie Overijsel in film-, kulturhusen en theaters vertoond. Na de vertoning wordt er een nagesprek georganiseerd met als doel;

– De lokale ervaringen en verhalen met elkaar delen

– Jongere generaties betrekken bij de lokale geschiedenis van de WOII, onder het motto: ‘De oorlog is lang geleden, maar toch dichtbij’

De documentaire is te zien op 30 april in de Overtoom  te Genemuiden. Aanvang is 20.00. De film duurt 45 minuten en de toegang is gratis. Bij voldoende belangstelling is er om 21.15 een tweede mogelijkheid  om de film te zien. Scholen die belangstelling hebben om de film te bekijken kunnen contact opnemen met Eddy Beens, beheerder d’Overtoom.. Met name voor groep 7 en 8 is het interresant om te kijken. Voor verdere informatie inf0@overtoom-genemuiden.nl of 038-3854662

 

 

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500