Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
18 september 2020
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Protestduik (column Erik Driessen)

Geplaatst op: 22 april 2015

Met het schrijven over een column over zwembaden moet je oppassen. Van John Smits mogen we geen grappen maken over ‘gevoelige onderwerpen’ zoals zwembaden, liet de liberaal onlangs in de regionale krant optekenen na een 1 april-geintje van Genemuiden Actueel. De opmerking van de VVD’er was de beste grap die ik in jaren hoorde. Als we over zwembaden die misschien dicht moeten al geen grap meer mogen maken, wordt de wereld wel heel erg humorloos.

In de zwembaden van Zwartewaterland kon je dus desalniettemin woensdag een ‘protestduik’ maken. Ik deed niet mee. Aan de drie zwembaden heb ik geen beste herinneringen namelijk. Dat ligt niet aan de zwembaden, maar aan mijzelf. Aan een enorme vrees voor kopje ondergaan beter gezegd. Als kind verzon ik de gekste smoezen om maar niet te hoeven zwemmen. Knieklachten, hoofdpijn, plotseling opkomende griep, braakneigingen, zwemmerseczeem, bruggen die open stonden en nog een hele reeks vervelende aandoeningen gebruikte ik om maar niet dat zwembad in te hoeven.

Pas op mijn veertiende mocht ik mijn A-diploma in ontvangst nemen. Dankzij het eindeloze geduld van de sportleraar op de christelijke mavo die twee keer in de week met mij een zwembad indook. Stapte eigenlijk. Gedoken heb ik nog nooit. Tot op de dag van vandaag niet. Natuurlijk zwem ik wel regelmatig met mijn twee kinderen. Soms in Zwolle, wat vaker in Meppel of Vollenhove, af en toe in Emmeloord, een enkele keer in Zwartsluis en Genemuiden. Ik ben kortom best bereid om wat kilometers te maken voor een zwembad. Noem het maar vaderliefde.

Duiken met mijn kinderen doe ik echter nog steeds niet. Te benauwd voor, ik zeg het eerlijk. Een protestduik is daarom niet aan mij besteed. Of ik het dan niet erg vind dat een van de drie zwembaden in Zwartewaterland misschien kopje ondergaat? Natuurlijk wel. Ondanks mijn weerzin tegen de accommodaties, hebben zwembaden een grote functie in een dorp of stad. Het zou vervelend zijn als er één moest sluiten. Aan de andere kant is de situatie in Zwartewaterland met drie accommodaties van deze omvang best luxe. Het laatste woord over de bezuinigingen is kortom vast nog niet gesproken. Maar pas op met grappen! 

 

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500