Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
29 mei 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Bootvluchtelingen en kattenfilmpjes (column Nick Hoekman)

Geplaatst op: 23 april 2015

De afgelopen dagen heb ik tegen een paar verdwaalde toeristen die ik tegenkwam de schijn proberen op te houden dat ik geen Nederlander ben, zelden heb ik mij zo diep geschaamd voor bepaalde landgenoten dan deze week. Figuren die nog net niet de vlag uithangen en de polonaise lopen omdat er negenhonderd migranten op zee zijn omgekomen doordat zij als ratten in de val in het laadruim opgesloten zaten toen hun boot verging. Misselijkmakend.

En nee, ik zeg niet dat we alle vluchtelingen ter wereld in Nederland moeten opvangen, het laatste waar ik op zit te wachten zijn negenhonderd Libiërs in mijn woon en/of slaapkamer. Maar er zal toch wel een andere oplossing zijn voor dit probleem dan juichen wanneer het weer eens fout gaat? De problemen bij de kern aanpakken, zeggen ze altijd zo mooi, ik kan me ook niet voorstellen dat onze Afrikaanse medebewoners van de aarde voor hun plezier 290 kilometer in een gammel bootje op zee doorbrengen.

Er is, zo lijkt het, te weinig liefde voor de mensen om ons heen. Daarom ben ik van mening dat we de onderlinge banden wel wat mogen harmoniëren zodat de liefde en genegenheid weer door onze aderen gaat stromen.  En hoe kan dat beter dan met: kattenfilmpjes. Jawel lieve mensen, kattenfilmpjes zijn het laatste redmiddel om de wereld tegen haarzelf in bescherming te nemen. Neem ik voor het gemak mijzelf even als voorbeeld: afgelopen weekend werd PSV kampioen, u zult denken: ‘Niks aan de hand, kan gebeuren’, maar nee, ik was door dit Eindhovense kampioenschap het vertrouwen in mijn Amsterdamse voetbalvrienden dusdanig verloren dat ik mijzelf daarom moest straffen door *Surinaamse sambal in mijn ogen te wrijven.

Terwijl ik bijna bij het moment suprême van mijn zelfkastijding kwam, kreeg ik een melding van Facebook dat ik door mijn zusje was getagd in een bericht, ik open het bericht > een kattenfilmpje. Nickje kreeg spontaan tranen in zijn ogen. Niet van de Surinaamse sambal, maar van ontroering door dit schattige poezenbeest. Op dat moment bedacht ik me: kattenfilmpjes zijn met een missie op de wereld gezet. Koerdische strijders die het geweld van hun IS-opponenten de kop indrukken door het tonen van schattige kattenfilmpjes, Feyenoorders die gezellig rondom een fontein in Rome kattenfilmpjes delen met de lokale politie, of treinconducteuren die kattenfilmpjes inzetten om boze reizigers koest te houden.

Heb uw naaste lief, kijk meer kattenfilmpjes.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500