Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
19 september 2020
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Oorlogsfilm in d’ Overtoom

Geplaatst op: 24 april 2015

70 jaar geleden kwam er een eind aan de 2e Wereldoorlog. Een groot aantal Genemuidenaren kan zich de bevrijding van Genemuiden op 14 april 1945 nog goed herinneren. Onder de leiding van Majoor Generaal Simonds, commandant van het 2e Canadese Legercorps, trokken de Canadese soldaten over de Hasselterdijk, Genemuiden binnen.  Ze werden met grote vreugde verwelkomd en Majoor Generaal Simonds  (zie de foto)  hield er een straatnaam aan over!

Er zijn geen filmbeelden van de oorlogstijd in Genemuiden bekend. Wel is er nu een documentaire over de oorlog in Overijssel van ongeveer 45 minuten. De film toont aan de hand van authentieke beelden, veelal gemaakt door amateurs, hoe de Tweede Wereldoorlog in Overijssel is verlopen. Er zijn unieke beelden te zien uit o.a. Staphorst , Dedemsvaart en Zwolle. In het eerste kwartier van de documentaire wordt de aanloop naar de Duitse inval belicht, daarna is er ca. 15 minuten beeldmateriaal van het dagelijks leven tijdens de bezetting en het laatste kwartier richt zich op de bevrijding.

In Genemuiden wordt de documentaire vertoond op donderdagavond 30 april a.s., om 20.00 uur in d’Overtoom, de toegang is gratis.

Voor scholen is het ook mogelijk om de film te zien. Met name voor groep 7 en 8 is het interessant om te kijken.

Voor verdere informatie info@overtoom-genemuiden.nl.

Na de vertoning  kan de documentaire nabesproken worden waarbij de ouderen ongetwijfeld lokale ervaringen en verhalen met elkaar zullen delen. Jongere generaties worden zo betrokken bij de lokale geschiedenis van de WOII, onder het motto: ‘De oorlog is lang geleden, maar toch dichtbij’

Voor meer informatie over de andere  vertoningslocaties, zie: www.bevrijdingsfestivaloverijssel.nl

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500