Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
26 september 2020
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Yücel: ‘Ik ben tégen gedachtenpolitie’

Geplaatst op: 25 april 2015

Yücel en Spruyt in debat. Foto's: Ria Grootoonk en Enrico Kolk. Tekst: Enrico Kolk

PvdA-Kamerlid Keklik Yücel bestreed vrijdagavond de stelling dat zij voor een gedachtenpolitie is. Mede-debater Bart-Jan Spruyt wierp haar dat voor de voeten tijdens het SGP-debat over ‘Tolerantie’. Dat vond plaats in het Hervormd Centrum.

Yücel is voorvechter van gelijke rechten voor lesbo’s, homo’s en biseksuelen. In de Kamer diende ze eerder een voorstel in om ‘homo-ambassadeurs’ aan te stellen. Minister Bussemaker nam dat voorstel over. De 160 ‘ambassadeurs’ worden ingezet om de homoacceptatie bevorderen bij etnische en religieuze groepen zoals strenggelovige christenen, Turken, Marokkanen en orthodoxe Joden. Spruyt ageerde hiertegen door te zeggen dat dit een vorm van ‘gedachtenpolitie’ is. “Dat men homoseksualiteit moét accepteren is de ergste vorm van ‘gedachtenpolitie’.”

“Ik ben juist blij dat we van de gedachtenpolitie af zijn, die we zolang hebben gehad”, riep Yücel uit. Spruyt: “U schetst een beeld van onze gemeenschap alsof daar op de meest respectloze manier met homo’s wordt omgegaan. Ik geloof niet dat homoseksuelen op een respectloze wijze worden bejegend.”

Het Kamerlid ging daar weer tegenin: “Lesbo’s, homo’s en biseksuelen (LHB) hebben vaker suïcideneigingen. Dat zijn schokkende cijfers.” Spruyt wierp op dat Yücel de orthodox christelijke mensen wil ‘helpen’ bij de acceptatie van LHB’ers. “Maar we hebben die hulp niet nodig. Dat kunnen we zelf wel. En u hoeft ook niet te zeggen: ‘Wat fijn dat jullie al zover zijn’.”

“Ja maar, mensen kunnen ook zeggen: ik geloof dat mijn kinderen niet buiten mogen komen”, zei de PvdA’er. “Dat je een geloofsgemeenschap bent, is prima, maar niet als dat tegen essentiële grondrechten ingaat. Vrijheid houdt op als het tegen vrijheden ingaat.” Spruyt was niet te overtuigen: “U wilt een probleem oplossen dat niet bestaat.”

Gepubliceerd door Enrico Kolk
Van Dijk Containers 500