Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
13 juli 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Expositie HCG trekt geïnteresseerde bezoekers

Geplaatst op: 27 april 2015

Tekst en foto: Enrico Kolk

Veel mensen wippen vandaag even om de deur bij het Historisch Centrum Genemuiden (HCG). Daar is een expositie te zien over de Joodse familie Herschel, die van 1879 tot 1917 in Genemuiden woonde. “Het is vandaag heel leuk”, zegt Aletta Mateboer van de stichting Herdenking Joods Leven Zwartewaterland. “Mensen komen echt geïnteresseerd binnen.”

“Wicher Beens heeft ooit eens onderzoek gedaan naar deze Joodse familie”, vertelt Mateboer. “Als jonggetrouwd stel kwamen zij in Genemuiden wonen en kregen acht kinderen. Die zijn allemaal Genemuiden weer uitgestroomd.” Hoewel er ten tijde van de oorlog dus geen Herschels meer in Genemuiden woonden, besloot de stichting om toch een expositie te houden.

“In Hasselt en Zwartsluis woonden bij het begin van de oorlog nog joden. Daar exposeren we nu ook, en we besloten in alledrie kernen een expositie te houden.” Dat werd er dus een over de familie Herschel, een joods slagersgezin dat aan de Simondsstraat woonde.

Daar hadden zij een buurmeisje, Jent Knol. Van haar ligt het poëziealbum bij de expositie. Één van de Herschel-kinderen schreef daarin. “Dat is ons pronkstuk”, aldus Mateboer. Het kind dat in het album schreef overleefde de oorlog niet. Van het gezin met acht kinderen overleefden slechts één kind en een kleinkind de oorlog.

“Deze expositie is daarom heel confronterend”, vindt Mateboer. “Als je hoort dat er in de oorlog 6 miljoen joden zijn vermoord, dan zeg je ‘ja, dat is veel’. Nu komt er ook een verhaal bij.” Er hangt een familiefoto van de Herschels aan het begin van de expositie. Aan het eind hangt er weer een, met een rood randje om alle door de Duitsers vermoorde gezinsleden.

Op 5 mei is er een lezing over de familie in de Meente. Een telg van de Herschels is daarbij aanwezig.

Gepubliceerd door Enrico Kolk
Van Dijk Containers 500