Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
27 september 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Keurmerk voor Lenteheuvel

Geplaatst op: 28 april 2015

Tekst en foto Rina Stam

“Wij zijn hartstikke trots op het behalen van het kwaliteitskeurmerk van de Federatie van Landbouw en Zorg en het bordje hangt al aan de muur. Het was naast het reguliere werk, van dag in dag uit goede zorg bieden, een hoop werk dit te behalen en dat heeft best wel eens bloed zweet en tranen gekost”, aldus Judith Teekens van Zorgboerderij Lenteheuvel.
Judith was bekend met dit keurmerk vanuit haar vorige werk. “De zorgboerderijen waarmee ik werkte, adviseerde ik altijd dit kwaliteitskeurmerk te behalen. Je laat transparant zien dat je kwalitatief goede zorg biedt. Wij zijn zelf al vrij snel begonnen met aanvragen. Twee jaar geleden toen wij hier startten, hebben wij ons voor dit keurmerk aangemeld. Na aanmelden krijg je een jaar de tijd om alles voor elkaar te maken. Het betreft van alles, bijvoorbeeld veiligheid, kwalitatieve zorg, begeleidingsplannen en juiste dossiers. Alle facetten die je tegenkomt inclusief een Arbokeuring. Er wordt gekeken of de arbeidtechnische zaken in orde zijn en of de aanpassingen veilig zijn om te werken.

De certificaten moeten in orde zijn en er moet gewerkt worden met beschermende kleding, zodat er ook veilig en brandveilig met machines gewerkt wordt. Veiligheid staat bovenaan. Wij nemen zelf testen af bij de deelnemers, bijvoorbeeld of ze met een decoupeerzaag of boormachine kunnen werken. Het mag niet onveilig zijn en de deelnemers mogen niet zonder toezicht werken. Ook voor de zitmaaier moeten ze een test afleggen. Na de testen krijgen de deelnemers van ons een zelfgemaakt diploma, wanneer er geen officieel certificaat voor is, waar ze enorm trots op zijn.”

Een jaar na het aanvragen van het certificaat, moet een kwaliteitssysteem ingediend worden en volgt een jaar om te laten zien dat alles operationeel is. “Wij hebben twee jaar hier hard aan gewerkt en een aantal deadlines gehaald. Wij willen graag laten zien dat wij ons werk goed voor elkaar hebben, ook naar de gemeente toe. Door het kwaliteitssysteem laten wij zien dat wij kwaliteit belangrijk vinden en aan alle facetten hebben gedacht.

Het is nu niet klaar, het is iets wat in ontwikkeling blijft. Volgend jaar moeten wij opnieuw een digitaal kwaliteitssysteem indienen en wordt gekeken of wij de acties hebben gehaald voor onze ontwikkelingsdoelen. Dit herhaald zich ieder jaar en over drie jaar krijgen wij weer een audit. Dan komt een onafhankelijk inspecteur, aangewezen door de federatie, een dagdeel meedraaien om te beoordelen of wij aan de eisen voldoen.”

Nu het kwaliteitskeurmerk is behaald, is De Lenteheuvel te vinden op de site zorgboeren.nl waarop alle gecertificeerde zorgboerderijen staan. “Wij zijn harstikke blij, het bordje hangt aan de muur en het certificaat ga ik inlijsten.”

 

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500