Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
26 september 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Een weide vol koeien én weidevogels

Geplaatst op: 1 mei 2015

Biologische boerderij Weidevol is donderdagmiddag officieel geopend. De nieuwe boerderij is ook een vergaderlocatie én moet de weidevogels in de Barsbeker Binnenpolder redden. Geen wonder dat veel mensen bij de opening aanwezig waren, waaronder Natuurmonumenten-directeur Marc van den Tweel. “Weidevol bewijst dat agrariërs en natuur ook veel overeenkomsten hebben”, aldus Van den Tweel.

Hij is onder de indruk van het enthousiasme en vakmanschap van Hermen en Leanne Spans. Die klopten vijf jaar geleden bij Natuurmonumenten aan voor een samenwerking. Een lang proces volgde met de opening van Weidevol als gevolg. “Een prachtig bedrijf met een toepasselijke naam: samen willen we hier werken aan een weiland vol koeien én weidevogels. De politiek vergroot vaak de tegenstellingen tussen natuur en agrariërs uit, maar dit project bewijst juist het tegenovergestelde. Dit is echt een impuls voor natuurbeheer in de regio.”

Dat vindt ook Wieden-beheerder Bea Claessens van Natuurmonumenten. Ze is vol vertrouwen over de toekomst van Weidevol. “Het gaat slecht met de weidevogels, vooral hier in de Barsbekerbinnenpolder  Ik ben ervan overtuigd dat we  de vogels kunnen terugkrijgen, als we maar de goede omstandigheden bieden De passie van de familie Spans is geweldig. Ze moeten en ze zullen laten zien dat het kan. Dat werkt ook voor ons heel inspirerend.”

De vier kinderen van Spans openden donderdagmiddag de boerderij officieel. Dat deden ze door samen met Anton de Boer vier kleine schilderijtjes op te hangen. Weidevol koos bedrijfsadviseur De Boer uit voor die handeling vanwege zijn doorslaggevende rol in de plannen. Toen die eigenlijk muurvast zaten, gaf De Boer het advies om ‘gewoon’ aan de slag te gaan. Met Weidevol als eindresultaat.

De boerderij van Spans was tot vorig jaar gevestigd aan de Barsbeek. Daar ontwikkelde het melkveebedrijf zich dusdanig dat verder groei niet meer mogelijk was. Aan de dijk Oppen Swolle heeft de familie Spans nu 231 melkkoeien in een hypermodern bedrijf dat het milieu zoveel mogelijk ontziet. Ook is er volop ruimte voor vergaderingen en bijeenkomsten en is er uitleg over weidevogels en het beheer. Weidevol ontvangt vrijdag en zaterdag het grote publiek tijdens twee open dagen.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500