Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
26 september 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Koeiendans bij Weidevol

Geplaatst op: 2 mei 2015

Tekst Teunie Rijfkogel, foto's Henk Kuik

Vrijdag bezochten veel mensen de open dag van natuurboerderij Weidevol en ook vandaag is het bedrijf weer open voor publiek. Dit werd gecombineerd met de zogenaamde koeiendans. Vanmorgen om 11.15 gingen de koeien naar buiten, onder toeziend oog van veel bezoekers.

Veel bezoekers hadden vanmorgen geluk. Vlak voordat de koeien naar buiten mochten werd er nog een mooi stierkalf geboren. Het kalf kwam ter wereld in een dik pak stro, waarbij zowel de bezoekers als de stier in het naastgelegen hok nieuwsgierig toekeken. Toen was het tijd om de staldeuren open te zetten. In volle vaart renden de dames richting het verse gras, waarbij de veerkracht van de veengrond goed voelbaar was.

Natuurboerderij Weidevol wordt gerund door Hermen en Leanne Spans en maakt gebruik van een biologische bedrijfsvoering. Zij willen laten zien dat landbouw en natuur goed samen kunnen gaan. Hiervoor werken zij nauw samen met Natuurmonumenten, voornamelijk op het gebied van weidevogelbeheer. Om de stal met unieke vergaderzalen goed in het omgevingsbeeld te laten opgaan, is er gebouwd onder architectuur.

In de stal met dichte vloer hebben de dames het goed voor elkaar. De koeien liggen in diepstrooiselboxen gevuld met stro en worden gemolken in een 2 x 24 stands swingover-melkstal van GEA Farm Technologies. Het voer wordt aangeschoven door een voeraanschuifrobot. Deze robot schuift het voer dichter naar de koeien toe, zodat ze de gehele dag de beschikking hebben over vers voer. Verder zijn er diverse roterende koeborstels aanwezig voor extra comfort en wordt de mest verwijderd middels een mestschuif.

Het doel is om klimaatneutraal te produceren. Om dit te bereiken is er een chemische luchtwasser van Agro Air Concept geïnstalleerd die de ammoniak uit de lucht filtert. Ook vindt er mestscheiding plaats en wordt er gebruik gemaakt van warmteterugwinning. Hierbij wordt de warmte van de melk gebruikt voor het verwarmen van de vergaderzalen.

Met al deze innovatieve technieken en samenwerkingsverbanden heeft Weidevol bedreigingen en tegenstellingen om weten te zetten in kansen. Een gezond bedrijf dat plaats biedt aan 230 is het resultaat.

 

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500