Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
22 september 2020
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Vrijheid is Frans Bauer (column Nick Hoekman)

Geplaatst op: 5 mei 2015

Vrijheid is een groot goed. Ik betrap mezelf er soms op dat ik dit zelf niet eens besef. Je kunt in dit land alles doen wat je wilt. Je kunt een opleiding volgen die je aanstaat, daarna een baan zoeken die je zelf wilt, je kunt een Godsdienst beminnen waar jij je zelf prettig bij voelt, er is in dit land een politieke partij die zich bekommerd over het wel en wee van allerhande diertjes, je kunt trouwen met iemand van wie je houdt, eventueel zelfs van je eigen sekse. In dit land hebben we zoveel vrijheden, daar zijn we ons soms helemaal niet van bewust.

Tijdens dagen als deze, wanneer er weer duuzenden oorlogsfilms en documentaires over de tweede wereldoorlog op de buis verschijnen, bekruipt mij het gevoel dat je het eigenlijk verplicht bent aan ál die mensen die voor onze vrijheid hebben gevochten of zijn gesneuveld, ga doen wat je leuk vindt, zeventig jaar geleden liepen deze helden met gevaar voor eigen leven te vechten voor de vrijheid die je nu geniet. Het optimaal gebruik maken van deze bevoorrechte situatie is toch wel het minste wat deze dappere lieden verdienen.

Daarom, ga doen wat je leuk vindt. Sta je op punt van trouwen, maar wil je liever gillend het stadhuis uit rennen dan ‘ja’ zeggen, trouw niet. Zit je überhaupt in een relatie waarin gourmetten op 2e kerstdag een van de hoogtepunten van het jaar is? Zet er een punt achter. En nee, voor het verbreken van een relatie, daar is nooit een juist moment voor te vinden. Trust me on that. Ben je je baan en/of collega’s zat? Neem ontslag en ga op zoek naar iets anders. Jaag je dromen na, trek je niks aan wat mensen er van denken. Ze hebben toch wel een mening, ongeacht wat je doet, doe dan tenminste wat je zelf leuk vindt. Ik ken mensen die zonder gêne alle cd’s van Frans Bauer thuis hebben, toch zijn het verder best toffe gasten.

 Leef, en besef zo nu en dan dat er over de hele wereld nog steeds landen met elkaar in oorlog liggen, landen waar je als burger praktisch niks zelf mag bepalen, landen waar ze je onthoofden als je in hun ogen een verkeerde religie praktiseert, landen waarbij je tijdens de verkiezingen op maar één persoon kunt stemmen, landen waar burgers met gevaar voor eigen leven in een gammel bootje een oceaan proberen over te steken, om zo de ellende en politieke wantoestanden te ontvluchten.

Nederland, een land waarin je in vrijheid kunt leven en waar je alles kunt doen wat je zou willen. Nou ja, bijna alles dan. Op wildplassen in de bebouwde kom bijvoorbeeld na. Dat kost je honderdtachtig euro. Trust me on that.

 

 

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500