Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
27 november 2020 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

De herinneringen van een schoolmeester (17)

Geplaatst op: 8 mei 2015

De meester kan niet tegen rommel in de klas. Alle schriften en werkboeken moeten waterpas op hun bestemde plek liggen. En o wee als de inhoud van je kastje vanwege een puinzooi tegen het tapijt klettert. Zijn bureau betrap je ook nooit op weelderigheid. Alleen als hij diep in een klus duikt, tolereert hij ruigte om zich heen. Zijn opgeruimdheid breidt zich echter uit tot in de bergingen. Op het ziekelijke af, vinden de collega’s. Nu ligt er de afspraak dat hij niks mag weggooien zonder toestemming. Ordinaire curatele, vindt hij zelf, maar zijn tijd komt nog wel, straks met de verhuizing naar de nieuwe school.

Als een architect de opdracht krijgt op het enige nog niet door projectontwikkelaars in handen zijnde rechthoekige stuk bouwgrond in de nieuwe woonwijk ‘het Tag’ een 8-klassige basisschool te ontwerpen met de mogelijkheid voor uitbreiding met nog vier lokalen, tekent hij eerst een dubbel, multifunctioneel speellokaal in het centrum van een u-vorm. Aan de andere kant van een brede gang ruimten voor personeel en directie, interne begeleiding en remedial teaching, bergingen en toiletten. En niet te vergeten een knots van een schoolplein. Het team loopt er gaandeweg de bouw verdwaasd rond, zoekend naar de chemie met dit complex. Een themaweek met de kinderen over ‘bouwen’ maakt iedereen vertrouwd met de gedachte dat het hier in de Schoolstraat haast zal zijn gedaan. Als de datum van oplevering bekend is, grijpt hij de telefoon en bestelt bij reclamebureau Prestige twaalfhonderd stickers in twaalf schreeuwende kleuren en afvalcontainerbedrijf Van Dijk nodigt hij uit de grootste joekel die ze hebben in de Schoolstraat te parkeren. Hoe een prognose er volledig naast kan zitten, blijkt als na enkele jaren twee lokalen leeg staan.

De wethouder weet nu ook de weg naar zijn nieuwe school te vinden. Met een leerplichtambtenaar, de pers en een fotograaf komt hij langs. Dat men het luxe verlof met harde hand gaat aanpakken, moet uitgebreid in de krant. Als grootste schelm op dat gebied hebben de bureaucraten hem uitverkoren de brochure over de leerplicht in ontvangst te nemen. Noem het humor van het stadhuis. Zo worden lange weekenden en vroege vakanties met een handdruk de nek omgedraaid. Diezelfde dag bezorgt hij enkele collega’s, weggedoken achter hun laptops, een stapeltje exemplaren. ‘Dat jij daar tijd voor hebt, postbode’, verzucht er eentje. Evengoed kletsen ze een kwartiertje bij.

’t Wordt heerlijk voorjaarsweer. Tijd voor een rondje door de Barsbeek met z’n kieften en grieten. Op de pont staat de Gaellemuniger jeugd van de Sluziger afdeling van het Agnieten College. ‘Stukje fietsen meneer?’ hoort hij roepen. Pas op dat jullie mij straks geen meneer noemen, dreigt hij altijd voordat groep 8 van school gaat. Slechts een enkeling is zijn woord indachtig. Een paalzitter met een vette muis in z’n klauwen verslikt zich door het kabaal en zoekt een veilig heenkomen naar de Noorde.

Gerrit van Houwelingen

 

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500