Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
22 september 2020
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Geen bushalte in centrum Genemuiden

Geplaatst op: 11 mei 2015

Er komt definitief geen bushalte op het Havenplein en zelfs helemaal niet in het centrum van Genemuiden. Sterker nog: het busvervoer naar Genemuiden en Zwartewaterland wordt de komende jaren alleen maar minder, zo is het voornemen van de provincie Overijssel.

Ondernemers en passagiers verlangen al jarenlang een nieuwe bushalte in het centrum van Genemuiden. Het idee voor een halte op het Havenplein werd eerder al min of meer afschoten, omdat die daar niet echt zou passen. De gemeente vindt vanwege plannen van de provincie nu dat een bushalte in het centrum überhaupt geen zin heeft. Dit omdat de provincie overweegt om het busvervoer op een lager pitje te zetten.

Uit onderzoek blijkt dat het openbaar vervoer minder passagiers trekt, onder meer omdat ouderen er weinig gebruik van maken. Daarom is de provincie tot de conclusie gekomen dat de huidige lijnbussen weinig toekomst hebben. Buslijn 74 (Zwolle, Hasselt Genemuiden, Kamperzeedijk, Kampen) is bijvoorbeeld geen rendabele buslijn. De bus is alleen tijdens de ‘spits’ goed bezet door scholieren.

De provincie wil dat in 2018 de buslijnen in Zwartewaterland rendabel en robuust zijn. Dit betekent dat er een andere inrichting nodig is. Zo zou de provincie van plan zijn om vanaf 2016  in de zomer geen bussen te laten rijden naar Zwartewaterland. Ook stopt de Regiotaxi die de provincie financiert mogelijk. De provincie gaat wel eerst kijken hoeveel behoefte inwoners aan het openbaar vervoer hebben.

Een eerste bijeenkomst over hoe het openbaar vervoer in de toekomst er moet uitzien, is vermoedelijk in juni in ’t Olde Staduus.

Gepubliceerd door Erik Driessen

5 thoughts on “Geen bushalte in centrum Genemuiden

 1. cor schreef:

  Ga zelf wel een bus kopen , en vervoer regelen voor schooljeugd zwolle en kampen
  Wedden dat het uit kan? Maandkaart 60 euro ……….. Kun je wel een bus op laten rijden….

 2. Eddy schreef:

  Je kunt je afvragen waarvoor je de afgelopen verkiezingen de gang naar de stembus hebt gemaakt als bewoner van het “platteland”. De verkiezingen voor de Provinciale Staten draaien nu juist om dit soort zaken. Zaken die de burger inwoners van Overijssel direct aangaan Voor de rest is het eigenlijk een overbodige bestuurslaag en geldverslindend statuut. Vaart de pont net weer, wordt het openbaar vervoer de nek omgedraaid. Leerlingen krijgen nu nog een OV kaart. Studiefinanciering is met ingang van het nieuwe schooljaar ook afgeschaft. Straks is er geen mogelijkheid meer om een OV kaart te gebruiken voor jongeren uit Zwartewaterland.Makkelijk weggeven van de overheid. Alle beleid is blijkbaar gericht op de inrichting van grootstedelijke gebieden. Op zich ben ik daar helemaal niet zo op tegen. Maar er wonen in Overijssel ook mensen buiten Zwolle, Enschede, en Almelo. De verantwoordelijkheid voor het openbaar vervoer ligt bij de provincie, maar ik heb ook het gevoel dat er vanuit de gemeente ook wel een sterkere vuist gemaakt kan worden richting provincie. Nu is het al niet mogelijk om op zondag vanuit Genemuiden gebruik te maken van het openbaar vervoer. Ik snap best dat er naar de kosten wordt gekeken en dat er aanpassingen moeten komen, maar om nu te zeggen dat een basisvoorziening moet wegvallen gaat mij te ver.

 3. Enrico Kolk schreef:

  Als je een supermarkt hebt, moet je zorgen dat de schappen vol zijn. Anders komen er geen klanten. De provincie biedt nu een supermarkt met lege schappen en denkt daarom dat er geen behoefte aan is.

  Dus: supermarkt sluiten. Althans, zo denkt men daar. Beter zou zijn om de schappen te vullen, zodat er weer klanten komen.

 4. Bert schreef:

  Als er bijna geen bussen rijden, dan gaat er ook niemand meer met de bus. Waarom met een bus vertrekken als je er niet mee terug kan?
  Als er straks alleen nog bussen rijden in de spits, hoe komen scholieren die later beginnen etc. dan nog in Zwolle of Kampen? Leerlingen en studenten krijgen met 18 jaar een OV kaart. Voor welk OV?
  Blijkbaar moeten zoveel mogelijk voorzieningen de nek om worden gedraaid zodat er zoveel mogelijk bewoners naar de stad trekken. Krijgen ze ook het gelijk aan hun zijde over de ontvolking van het platteland. Het zal geen echt gedwongen vertrek worden, maar veel keus zal er straks ook niet meer zijn.
  De mensen moeten uit de auto en naar/in het openbaar vervoer, Ja Ja?

 5. RvZ schreef:

  “Het gebruik van het busvervoer neemt af”. Ja omdat het zo waardeloos geregeld is, ja. Door al het gezijk met het openbaar vervoer heb ik een auto gekocht. Omdat het reizen niet meer te doen was. Te volle bussen. Geen bushalte in de buurt van de Greente (Centrum).. Onderzoek eens wáarom er geen gebruik wordt gemaakt van het openbaar vervoer in plaats van het (afnemende) gebruik.

Comments are closed.

Van Dijk Containers 500