Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
10 december 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Gezocht: boeren met verhalen

Geplaatst op: 13 mei 2015

Het levensverhaal van oudere plattelandsbewoners vastleggen. Dat is de insteek van het samenwerkingsproject Boeren in Overijssel van de stichting IJsselacademie, het Historisch Centrum Overijssel en museum TwentseWelle. Hoe de boerenbevolking alle veranderingen op het platteland heeft ervaren. Nu het nog kan, want de mensen die nog met de hand maaiden of hun werkpaard inruilden voor een trekker worden steeds schaarser. De resultaten van het project zullen zichtbaar worden op een website, in een boek en een tentoonstelling. De organisaties zoeken momenteel met name nog boeren in Zwartewaterland en Kampen.

Boeren in Overijssel wil een beeld geven van de ‘stille revolutie’ op het platteland in de twintigste eeuw. De agrarische sector is altijd volop in ontwikkeling geweest, maar na de Tweede Wereldoorlog ging het wel heel hard. Mechanisatie, schaalvergroting en specialisatie maakten een einde aan de traditionele gemengde bedrijven, met akkerbouw, melkvee en wat varkens en kippen. Al die ontwikkelingen hadden grote invloed op het persoonlijke leven van betrokkenen.

Historici van de IJsselacademie leggen de komende jaren de levensverhalen van vele tientallen plattelandsbewoners uitgebreid vast. Ook verzamelen zij historisch beeldmateriaal uit familiealbums en bedrijfsarchieven. Naast (oud-)melkveehouders is de IJsselacademie ook nadrukkelijk op zoek naar (voormalige) akkerbouwers, landbouwvoorlichters, dierenartsen, varken- en kippenboeren, boerenknechten en boerenmeiden, en mensen die werkzaam zijn (geweest) in de zuivelindustrie. Mannen én vrouwen die de geschetste veranderingen op het platteland aan den lijve hebben meegemaakt en hun verhaal willen vertellen, kunnen zich opgeven bij projectmedewerker Martin van der Linde, mvanderlinde@ijsselacademie.nl.

Samen met actuele foto’s en filmfragmenten van geïnterviewden wordt de historische informatie ontsloten via MijnStadMijnDorp, het digitale platform van het Historisch Centrum Overijssel. Op basis van alle resultaten verzorgt TwentseWelle een tentoonstelling op verschillende plaatsen in de provincie.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500