Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
24 september 2020
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Biertje met de Burrie (column Wim Rietman)

Geplaatst op: 17 mei 2015

Afgelopen donderdag heb ik een biertje gedronken met de burgemeester. Dat is nou niet bepaald wereldnieuws, maar toch.  In zijn donkere pak viel hij ietwat uit de toon bij de doorsnee bezoeker die het evenement “Zwartsluis onder zeil” bezocht. Maar hij was dan ook in officiële  functie, want hij opende het vierdaagse spektakel.

Ik heb al herhaaldelijk via deze kolommen kritiek geuit op het gemeentebestuur. En ik zal dat in de toekomst ook zeker niet laten. Maar het moet gezegd: onze burgemeester is zeer goed benaderbaar.  Hij is niet te beroerd om bij wat voor evenement dan ook op te draven. Die rol vervult hij met verve en dat is denk ik ook wat we van een burgervader willen zien. Dat het bestuurlijk en financieel gezien een behoorlijke puinhoop is in de gemeente Zwartewaterland, valt Bilder niet echt te verwijten. Dat is het gevolg van jarenlang falen en die erfenis zal ons nog jarenlang als een molensteen om de nek hangen.

Toen ik de burgemeester in z’n eentje door Zwartsluis zag wandelen, viel me zijn relaxte houding op. Dat zou het merendeel van zijn voorgangers zeker niet gedaan hebben. Eentje wel, overigens. De naam Klaas Bossenbroek zal bij menigeen nog een glimlach op het gezicht doen toveren.

Bilder is zeker geen Bossenbroek. En misschien is dat maar goed ook.

De burgemeester voelt zich thuis onder de mensen. En dus schoot ik hem in het voorbijgaan even aan. Met een koud pilsje in de hand praatten we kort over koetjes en kalfjes. Even later vervolgde hij zijn weg, maar werd al snel weer aangesproken. Die conversatie verliep al wat stroever, want ik hoorde dat het onderwerp “zwembaden” werd aangesneden. Maar ook uit deze situatie wist de burgemeester zich moeiteloos te redden.

Ik zie de rol van een burgemeester een beetje als die van de koning(in) van ons land. Het hoort er gewoon bij. Echt beslissingsrecht hebben ze niet en dat moeten we ook maar zo houden. Toch zie ik graag dat we instituten als ons koningshuis en ook burgemeesters in stand houden. Over 2 jaar loopt de eerste ambtsperiode van Eddy Bilder in Zwartewaterland af. Ik denk dat er weinig weerstand zal bestaan om zijn burgemeesterschap met nog eens 6 jaar te verlengen.

 

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500