Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
23 september 2020
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Dag van het Nationaal Park

Geplaatst op: 21 mei 2015

Foto Vredeveld Fotografeert

Eerste Pinksterdag is ook de Dag van het Nationaal Park. In heel Europa zijn er dan activiteiten in de nationaal parken, uiteraard ook in Weerribben-Wieden. “Het is belangrijk om een dag stil te staan bij de schoonheid van de natuur en wat er voor nodig is om die te behouden”, zegt Thea Peters, coördinator van het Nationaal Park Weerribben-Wieden.

De editie van dit jaar is voor haar niet anders dan die van andere jaren, ondanks de discussie over een andere organisatie voor het Nationaal Park Weerribben-Wieden. “Nee, deze dag is voor mij absoluut geen politiek issue. De organisatie verandert misschien, maar dit gebied natuurlijk niet. Daarom kijk ik zondag vooral naar de natuur. En ik vind dit een dag om stil te staan bij de uitstekende samenwerking die we hier hebben tussen de natuurbeheerders en alle andere partijen.”

Dat vindt ook beheerder Bea Claessens van De Wieden. “Staatsbosbeheer in Weerribben en Natuurmonumenten in Wieden investeren allebei veel in het Nationaal Park. We zien daarvan het grote belang in. Met onze 11.000 hectare laagveenmoeras zijn we een uniek gebied met weidsheid, vogels en de pracht van 800 ha bloeiende hooilanden. En daarvan kun je genieten in de boot of op de fiets. Het is niet voor niets dat ook steeds meer buitenlanders ons ontdekken. Onlangs leidden we nog een Japanse tv-ploeg rond.”

Wenda Kloen van Staatsbosbeheer vindt zondag ook een belangrijke dag. “Je bent niet zomaar nationaal park. Dat is een erkenning voor de kwaliteit van je gebied. En daar moet je trots op zijn. We wonen en werken in een bijzonder gebied en werken daarin goed samen met organisaties en ondernemers. Zo’n Dag van het Nationaal Park maakt je daarvan bewust, vind ik.”

Wie alle schoonheden van Weerribben en Wieden zondag wil zien, kan het beste de 75 kilometer lange fietsroute door beide gebieden afleggen. Ook zijn er speciale wandel- en kanoroutes. Bij de bezoekerscentra in Ossenzijl en Sint Jansklooster vertrekken ook vaartochten. Bovendien geven verschillende ‘gastheren’ van het nationaal park zondag korting of hebben ze speciale acties. Kijk voor het totale aanbod op www.np-weerribbenwieden.nl

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500