Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
24 september 2020
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Herinneringen van een schoolmeester (19)

Geplaatst op: 22 mei 2015

De wekker heeft geen schijn van kans. De bouwvakkers van de vierde flat hebben hem al bijtijds gewekt. Hij schiet in de kleren, terwijl de kooiker onrustig over het laminaat trippelt. ‘Schiet op baasje, ik moet ook nodig’. De veerman heeft al druk het heen en weer. Langs de buitenhaven zetten ze hun rondje voort. Even later klept de brievenbus en een dun krantje verdwijnt in de lift. ‘Dan is het nog de kunst uw agenda niet door de drukte van alledag te laten bepalen’, leest hij in een artikeltje. ‘Als u precies weet waar u uit wilt komen, kunt u beter bepalen wat u moet zaaien’, ratelt de dame door. Grijnzend voegt hij de daad bij haar woord en bladert verder, genietend van zijn ochtendritueel, koffie, een boterham en een krantje. Vandaag een relaxed daagje in het land van Bartje.

De directeuren van de schoolleiderscursus, lichting ’98-’00,  komen ieder jaar samen voor een update, een zogenaamde terugkomdag, dit keer in Borger. Uiteraard houden ze van lichte kost zonder al te zwaar op de maag liggende nascholing. En tot ieders genoegen wordt een IVN-medewerker uit de hoge hoed van de organiserende collega getoverd, die zijn kennis op aangename wijze deelt. Terwijl zij zich buigen over flora en fauna, is een paartje goudhaantjes voor het raam van de hotelvleugel druk met nestelen, aangename afleiding. Na de middag trekken ze het Norgerholt in, een eeuwenoud markebos. De IVN’er laat de groep zien hoe een beuk zich breed maakt en de eiken om hem heen verstikt, wat hem ondeugend doet opmerken: ‘Net een bovenschoolse directeur dus die zijn locatieleiders naar lucht doet happen’.

In het weekend komt een oude schoolkameraad op bezoek. In 1978 werd het kooikersbaasje hoofd der school in Gaellemuun en moest Marius het onderwijs uit. Hij werd doof, kreeg problemen met zijn klas. Na de nodige omscholing, praktijkdiploma boekhouden en zo, zit hij momenteel in een financiële stoel waar velen in het onderwijs geen weet van hebben. Evengoed kent hij het hedendaags managersjargon op z’n duimpje. ‘Vroeger was je hoofd der school, nu wordt inspirerend leiderschap gevraagd’. Wat versta jij daaronder? ‘De ander beter tot zijn recht laten komen’, antwoordt hij gevat.

Des anderen daags is het Pinksteren en zit hij met duizenden christenen in de grote tent van Opwekking in Biddinghuizen. Het is er benauwd en daarom zoekt hij een plekje bij de uitgang. Op het podium wordt de spreker uit het buitenland vertaald. Doodmoe word je daarvan. Na een half uur houdt hij het voor gezien en zoekt het jeugdprogramma op, elders op het immense terrein, waar dochterlief geparkeerd is en het motto luidt: ‘Praise je hees’. Tussen de middag koopt hij voor school in de lectuurtent de nieuwe opwekkingsliederen voor kinderen. In deze tabernakel wordt omzet gedraaid! Hij draalt wat rond in de zendingstent bij de stand van Mercy Ships. Ans, een jonge vrouw uit zijn gemeente, werkt op het hospitaalschip. Na de massale sing-in keert hij versleten huiswaarts.

Gerrit van Houwelingen

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500