Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
10 december 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Inspiratie in de IJsseldelta

Geplaatst op: 23 mei 2015

Niemand had tot pakweg tien jaar terug van de IJsseldelta gehoord, maar ondertussen is die ‘merknaam’ niet meer weg te denken in het gebied tussen Zwolle, Kampen en Genemuiden. Anderen houden het liever ‘gewoon’ op Mastenbroek, niet voor niets de oudste polder van Nederland. Op een van de mooiste plekken woont kunstenares Gea Kok. “Mensen uit het westen zijn vaak verbaasd over het aantal vierkante meters, terwijl wij in hectares denken…”, lacht ze tijdens de Dag van de IJsseldelta.

Kok is net als haar echtgenoot Albert geboren en getogen in de polder. Ze vindt het een voorrecht om op de huidige plek te wonen. “Wij zijn in 1997 naar deze boerderij verhuisd en sinds 2007 bestaat de gallery. Die is geopend tijdens de IJsseldeltadag van 2007. Wij hebben altijd meegedaan. Ik vind het belangrijk dat mensen de schoonheid van de polder ontdekken en zien wat hier allemaal gebeurd. Nog steeds zijn mensen soms verbaasd dat hier een gallery is”, vertelt Kok.

Sterker nog: ze is sinds een aantal jaren ook een trouwlocatie. “Per jaar trouwen hier tien stellen. Dat vind ik heel bijzonder. Vooral mensen uit Genemuiden kiezen voor deze plek, maar we hebben ze ook wel uit Zwolle, Kampen en Hasselt. En natuurlijk uit Mastenbroek. Ooit kwam hier een stel uit de polder dat per se op deze plek wilde trouwen. Zo is het idee eigenlijk ontstaan.”

En buiten het trouwen om blijft Gea Kok natuurlijk kunstenares. Haar werk is zaterdag tijdens de Dag van de IJsseldelta te zien, net zoals het bijzondere werk van Eppo Schmidt uit Hasselt. Buiten gooit Benny Breman zijn drone de lucht in, verzorgt Lammy de catering en staan er alpaca’s. Ook is er prachtig houtsnijwerk te zien. Ook op een aantal andere boerderijen in Mastenbroek wemelt het van de activiteiten. En in Kampen wordt gevierd dat het beroemde Kamper lijntje 150 jaar bestaat.

Bij Gea Kok maakt het uitzicht misschien nog wel de meeste indruk. Wie uit het raam kijkt, ziet een buizerd achter een weidevogel aan vliegen. Op jacht naar een prooi. In de verte liggen Kampen, Hasselt, Zwolle en Genemuiden. Net tijdens ons bezoek breekt de zon door. De polder ligt er prachtig bij. “Ja, vooral westerlingen zijn verrukt over deze polder. En zelf geniet ik er ook nog van. De polder levert mij inspiratie op, het hele jaar door. Nu de koeien weer buiten zijn helemaal. Het is heerlijk om hier te wonen en te werken.”

Op de terugweg appt fotograaf Erik Eenkhoorn. Hij heeft een jonge kievit gefotografeerd. In Polder Mastenbroek natuurlijk. De IJsseldelta, zo u wilt.

 

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500