Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
26 februari 2021 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Afscheid Arjan Kolk (column Erik Driessen)

Geplaatst op: 24 mei 2015

Ik woonde in de jaren negentig vijf jaar in Alkmaar. Dat was de enige periode in mijn leven dat ik Sportclub Genemuiden wat uit het oog verloor. Toen ik terugkeerde stonden ineens jongens als Tijmen Brouwer en Arjan Kolk in het eerste elftal, terwijl ze mij op het beroemde voetbalpleintje nooit waren opgevallen als grote talenten. Alweer een bewijs dat ik eigenlijk verrassend weinig verstand heb van voetbal.

Een van de eerste keren dat ik Kolk zag spelen was volgens mij tijdens de landelijke bekerfinale in Berkum. Dick Lindeboom voetbalde nog. Genemuiden moest onder meer tegen IJsselmeervogels en in mijn herinnering veroverde Kolk elke bal die hij maar kon veroveren, al staat me ook ergens bij dat hij vanwege een conflict met trainer Peter Reumer helemaal niet mee deed. Als bijna 44-jarige journalist vergeet je nog wel eens iets. Al weet ik absoluut zeker dat Rainer Frohlich mij wat lootjes aansmeerde waarmee je een ‘ferien in trauminsel Sardinien’ kon winnen. Ik pakte die prijs niet.

Wat ik ook zeker niet vergeet is het aandeel van Kolk in het kampioenschap in de tijd van Heskamp, De Boer en Kattenberg. Of die lullige rode kaart in het Supercup-duel uit bij ASWH. Volgens mij stond hij nog geen vijf minuten in het veld. Wat dat betreft kon je van Kolk veel zeggen, maar er gebeurde altijd wat als hij in het veld stond. Schoffelen, bikkelen, tackelen,  meters maken, stofzuigen en op zijn tijd een nodige of onnodige kaart meepakken. Door die speelstijl vergeten mensen nog wel eens dat de pittige middenvelder ook erg goed kon voetballen. Een pass over veertig meter op de stropdas. Dat soort werk.

Afgelopen seizoen speelde Kolk bij Berkum. En dat terwijl Sportclub veel wedstrijden speelde waarin het temperament van de middenvelder uitstekend van pas zou zijn gekomen. Ik maak me sterk dat hij een paar van die ‘laatste vijf minuten-nederlagen’ had voorkomen. Volgend seizoen sluit hij aan bij het tweede team van Sportclub, zo maakte Kolk gisteren bekend op twitter. Wie weet wat er gebeurt als er weer zo’n blessuregolf ontstaat als dit seizoen. Voorlopig nog even niet afschrijven, die Kolk.

 

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500