Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
23 september 2020
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Fraai fietsen door De Wieden

Geplaatst op: 28 mei 2015

“Hier word ik heel blij van…”, zegt beheerder Bea Claessens van Natuurmonumenten na amper tweehonderd meter fietsen. Ze volgt vanaf het beheerkantoor aan de Ronduite de route ‘Fietsen langs kleurrijke hooilanden’ en wordt al snel getrakteerd op een hooiland vol paarse koekoeksbloemen. “Bijna nergens  in Nederland vind je die in zo grote aantallen. Geweldig!”, vindt Claessens.
Ze staat stil bij rietland dat tot een paar jaar geleden in de winter werd gemaaid. “We maakten toen met de rietsnijders de afspraak om een deel van de rietlanden in de zomer te maaien. Je ziet het verschil. Door het zomermaaien neemt het riet af en maakt plaats voor bloemen. En dat is weer gunstig voor vlinders en andere insecten.” De rietsnijders krijgen betaald voor het zomermaaien. Logisch, vindt Claesssens. “Van deze rietlanden komt dekriet van uitstekende kwaliteit, maar die omzet missen de rietbeheerders omdat bij het zomermaaien geen verkoopbaar product vrijkomt.”
In totaal beheert Natuurmonumenten bijna achthonderd hectare aan dit soort bloemrijke hooilanden. Die beginnen nu volop in bloei te geraken, zo blijkt tijdens een speciaal uitgezette fietsroute. Startpunt is normaal gesproken het Bezoekerscentrum De Wieden in Sint Jansklooster. Daar is de route ook verkrijgbaar.
De fietstocht gaat nu via dat centrum en de Leeuwte richting het pontje van Jonen. Wulpen, tureluurs, kieviten en Canadese ganzen bepalen hier het uitzicht. Over de Walengracht wacht een nieuw kleurenpalet. “Het stuk tussen Jonen en Dwarsgracht is een van onze paradepaardjes. Een prachtig kunstwerk van de natuur”, zegt ze op de pont en een kilometer verderop blijkt wat ze bedoelt. Naast koekoeksbloemen is ook het geel van de ratelaar en het paars van het moeraskartelblad zichtbaar.
Als Claessens een foto maakt van de toevallig passerende excursieboot, stapt een echtpaar van de fiets. Toeristen uit het westen van het land. “Ik ben opgegroeid op de boerderij en alle geuren komen hier terug”, vertelt de man die uit de streek rond Waverveen komt. Een landschap dat op De Wieden lijkt. “Vroeger stond bij ons alles vol met koekoeksbloem. Die zie je nou nergens meer. Wij vinden het schitterend wat we hier zien”, zegt het stel dat een paar dagen De Wieden aan het verkennen is.
“Mijn boodschap is: ga in het voorjaar fietsen en in de zomer varen”, adviseert Claessens. Ze geeft het stel ook de tip om het schelpenpaadje bij Dwarsgracht aan te doen. “Dit moet altijd zo blijven: het mooiste paadje van Nederland. Links en rechts volop kleurrijke bloemen. Fantastisch!”, is Claessens even later zelf ook weer onder de indruk van het landschap dat voorbij restaurant De Otterskooi zijn geheimen prijsgeeft.
Via de Cornelisgracht en Giethoorn gaat de koers richting De Blauwe Hand. Vanwege de tijd moet het rondje over Belt-Schutsloot letterlijk links blijven liggen. Een naderende donkere lucht maakt dat ook een verstandig besluit. De vele prachtige hooilanden rondom Belt-Schutsloot blijven bewaard voor een volgende tocht. “We hebben nog even de tijd: De Wieden staan tot eind juni nog volop in bloei.”

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500