Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
22 september 2020
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Genemuiden is een oase van veiligheid

Geplaatst op: 29 mei 2015

“Wie verwacht dit jaar een terroristische aanslag in Nederland?”, vraagt Kees van der Staaij aan de aanwezigen bij de SGP-jongerenavond in de Bethelkerk. Het merendeel van de zaal doet zijn/haar hand omhoog. Dat gebeurde ook even daarvoor, bij de vraag of zij zich veilig voelen. “Een apart gegeven”, vindt de SGP-leider. Toch heeft hij er een verklaring voor: “Waarschijnlijk omdat u die aanslag niet in Genemuiden verwacht.”

‘Veiligheid’ vormt het thema van de avond. “Bij de ingang van de Tweede Kamer staat nu een marechaussee. Dat was eerst een gewone politieagent. Daarover was kritiek die breed in de Kamer gedeeld werd. ‘Straks staat er een wijkagent uit Genemuiden als we niet oppassen is de gedachte’. Maar is het dan zoveel onveiliger geworden? Dat is maar de vraag. Het heeft vooral te maken met het veiligheidsgevoel”, zo spiegelt Van der Staaij de zaal voor.

“We kennen natuurlijk wel een vrij hoog niveau van dreiging vanuit de radicale moslims. De opkomst van ISIS heeft enorme schrik veroorzaakt. Zo zie je dat de tonelen kunnen wisselen, maar dat er steeds nieuwe dreigingen naar voren komen.” Het Tweede Kamerlid vindt het daarom een kerntaak van de overheid om haar burgers te beschermen. “En om degenen die verkeerde plannen hebben tegen te houden. De veiligheid, zoveel als mogelijk is, waarborgen.”

Volgens Van der Staaij heeft de overheid op dat punt gefaald in de afgelopen jaren. “Als je nu ziet hoe er teruggekeken is op de jaren voor de Tweede Wereldoorlog. Toen hadden we niet door dat er dreiging was. We hebben de afgelopen periodes dezelfde fouten gemaakt. Hebben we nou nog niet de les geleerd dat als de ene dreiging weg kan gaan er een andere dreiging voor in de plaats kan komen?” Hij vindt dat er een ‘kaalslag die z’n weerga niet kent’ is geweest op defensie de afgelopen jaren. “Te triest voor woorden.”

Dat de overheid de veiligheid moet waarborgen, vergt een goede afstemming binnen Europa, stelt het Kamerlid. “Er moet geen misbruik gemaakt worden van het vrije verkeer.” De SGP vindt dat er voor veiligheid soms een prijs moet worden betaald, door wat privacy in te leveren. Het merendeel van de zaal was het daarmee roerend eens.

“Het veiligst is het als we ons geborgen mogen weten onder Gods vleugelen”, sluit Van der Staaij af. “Wie zich in die Schuilplaats borg weet, is werkelijk veilig. Dat is de beste en meest veilige Schuilplaats.”

Burgemeester Bilder begint zijn lezing met een kwinkslag. “De SGP is in onze gemeente de partij die het vaakst een beroep op mij doet. En ik geef daaraan graag gehoor.” Al snel schakelt hij over op ‘veiligheid’. Zwartewaterland is een veilige gemeente, betoogt hij. “Als mijn ouders, op de Veluwe, op vakantie gaan dat laten ze het huis eruitzien alsof ze er wel zijn. Dat is hier niet zo. Hier gaan de screens naar beneden als men op vakantie gaat. En die blijven dicht bij weer en wind.”

Volgens de burgervader is Genemuiden de meest veilige kern in Zwartewaterland. Toch maakt ook hij zich zorgen, als het gaat om de veiligheid van Nederland. “Ik moet denken aan de foto’s van die man uit Almere met zes afgehakte hoofden in zijn handen. Gelukkig is hij gesneuveld, maar zo’n man zou maar zo terug kunnen komen.”

In Genemuiden valt het echter allemaal mee. “Hier zijn mensen bezorgd over hangjongeren. Ik prijs me gelukkig dat ik in een gemeente woon waar mensen zich daarom druk maken. Dat betekent dat er geen grotere zaken zijn. We leven hier in een oase van veiligheid, laten we hopen en bidden dat dat zo mag blijven.”

Gepubliceerd door Enrico Kolk
Van Dijk Containers 500