Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
13 juli 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Een dag voor de kalkovens

Geplaatst op: 7 juni 2015

De Kalkovens in Hasselt organiseert op zaterdag 20 juni van 11.00 tot 17.00 uur een dag boordevol aantrekkelijke activiteiten voor jong en oud. De vrijwilligers hopen met deze Kalkovendag het unieke industriële monument meer onder de aandacht van het publiek te brengen.

Eeuwenlang waren de kalkbranderijen een belangrijke industrietak in Hasselt. Toch is het al weer een kwart eeuw geleden dat de kalkovens hun laatste rook over de stad uitstootten. Tijdens de Kalkovendag zullen deze nostalgische tijden herleven, want dankzij de medewerking van de plaatselijke brandweer komt er die dag weer rook uit de ovens!

Onder de rokende ovens kunnen bezoekers van alles zien, doen en beleven. Een nettenboeter, klompenmaker en palingroker laten het publiek kennis maken met vrijwel verdwenen ambachten. Bij de vrijwilligers van de kalkovens kan men terecht voor een toelichting over de werking van het oudste industriële monument in Zwartewaterland. Via de Stichting Hanzestad Hasselt Marketing kunt u een rondleiding doen naar de unieke verzameling antieke olieblikken van de familie Feenstra of een rondvaart maken door de grachten.

Van 14.00-15.30 uur is er een optreden van Juust, de dialectband uit Genemuiden. De ervaren muzikanten zorgen voor de ‘juuste’ sfeer op het kalkoventerrein. Eten en drinken In de tussentijd is er alle gelegenheid om de inwendige mens te verwennen met koffie, frisdranken, poffertjes of een broodje hamburger. Of misschien trakteert u zichzelf wel op snoep uit grootmoeders tijd, een suikerspin of een heerlijk Italiaans ijsje bij de kraam van snoepwinkel ’t Suikerhoekje’.

Ook voor de kinderen is er een boeiend programma samengesteld. Er is een knutselhoek waar de kinderen onder begeleiding hun Vaderdagcadeautje kunnen maken of hun eigen speelgoed, zoals een bootje of een springtouw. Aan de hand van voorwerpen in een oude scheepskist vertelt toneelschipper Bote de Vries hoe het leven aan boord van een binnenvaartschip er aan toeging. Voor het aanleveren van de schelpen die tot metselkalk werden gebrand, waren de kalkovens vroeger aangewezen op de schippers en hun schepen.

De Kalkovens zijn te vinden aan Kalkovenweg 3 in Hasselt. U kunt gratis parkeren op de parkeerplaats van het gemeentehuis Zwartewaterland. Van daaruit is het slechts een paar tellen lopen naar de Kalkovens.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500