Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
26 september 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

‘Buslijn naar Kampen verdwijnt, wel geld voor alternatieven’

Geplaatst op: 10 juni 2015

De streekbus naar Kampen verdwijnt. Wen er maar aan en zoek naar alternatieven. Dat was zo ongeveer de strekking van een avond over de toekomst van het openbaar vervoer in Zwartewaterland. Ongeveer dertig raadsleden en inwoners dachten woensdag in ’t Olde Staduus Vervolgens na over mogelijke plannen. Alles kwam voorbij. Van snelfietspaden tot een treinstation in Mastenbroek.

Wie dacht dat protesteren tegen het verdwijnen van de bus nog zin had, kwam woensdag redelijk bedrogen uit. Anne Koot van de Provincie Overijssel legde de problematiek haarfijn uit. “In de jaren zeventig ging 40 procent van de Nederlanders wel eens met het openbaar vervoer, nu is dat nog maar 3 procent, waarvan 1 procent met de bus gaat”.

Alleen bomvolle bussen draaien daardoor enigszins rendabel, bij alle andere bussen moet de overheid verreweg het grootste deel van de kosten bijleggen. En dat is nauwelijks meer op te brengen. ‘Sterke lijnen’ zoals de 71 blijven, zwak bezette buslijnen zoals die tussen Genemuiden en Kampen gaan vermoedelijk binnen enkele jaren verdwijnen. De bus richting Hasselt blijft bestaan, maar gaat wel minder vaak rijden. Ook de Regiotaxi verdwijnt. Daarvan maken nu hooguit tien Genemuidenaren op een dag gebruik.

Beter dan klagen over het verdwijnen van de bus is nadenken over andere mogelijkheden, legde Ferenc ten Damme van de provincie Overijssel de aanwezigen voor. Hij wees op succesvolle alternatieven. In Oldemarkt hebben ouders zelf een systeem opgezet om studerende kinderen in het weekeinde van en naar station Steenwijk te vervoeren. In Friesland draait de belbus goed. Ten Damme droeg de aanwezigen op om in kleine groepjes na te denken over mogelijkheden die in Genemuiden succesvol zouden kunnen zijn.

Daaruit kwamen onder meer betere fietspaden richting Hasselt en Kampen, liftplekken in Genemuiden en Kampen, samenwerking met de Genemuider transportbedrijven, een witte fietsenplan en beter benutten van de bushalte bij De Noorde. Die ligt slechts vijfhonderd meter buiten Genemuiden en maakt onderdeel uit van een busroute die niet verdwijnt. Ook samenwerking met organisaties als De Meente en Adullam kwam naar voren. Die hebben nu ook vervoersmogelijkheden om bewoners naar bijvoorbeeld Kampen te brengen. Wellicht vallen die uit te breiden tot faciliteiten voor meer Genemuidenaren.

En wellicht moet er een groter station in Mastenbroek komen. De spoorlijn ligt er immers. “Misschien kunnen alle bussen dan wel verdwijnen”, opperde een aanwezige. De provincie wil namelijk wel af van de onrendabele lijnen, maar heeft wel dertig miljoen euro beschikbaar voor betere alternatieven. Een groep aanwezige Genemuidenaren zegde woensdag toe wel na te willen denken over de toekomst van het openbaar vervoer. Op naar een volgend station.

 

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500