Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
19 september 2020
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

De Wieden moet geen kermis worden

Geplaatst op: 11 juni 2015

Regiobewoners waarderen vooral de rusten  de stilte in De Wieden, het moet geen kermis worden. Dat bleek dinsdagavond tijdens een vaartocht die Natuurmonumenten met leden uit de regio maakte. De komende weken staan meer van dergelijke excursies gepland. De organisatie wil daar de mening van bewoners peilen over de ontwikkelingen in het gebied.

Natuurmonumenten werkt namelijk aan een nieuwe Natuurvisie. Daarin staan de ambities en plannen voor de komende achttien jaar. De huidige visie loopt dit jaar af. “Voor een belangrijk deel kunnen wij de opgaves daaruit voortzetten. We lopen bijvoorbeeld achter met het graven van petgaten die voor het behoud van De Wieden zo belangrijk zijn. Dat heeft met budget te maken. Voor de komende jaren willen we daarin extra energie steken”, vertelt beheerder Bea Claessens.

Verder wil Natuurmonumenten ‘de mens’ meer centraal stellen in de plannen. “Aan de ene kant vanwege de cultuurhistorie in dit gebied. De Wieden zijn gevormd door het werk van mensen. Juist dat levert zo’n bijzonder landschap op. Op weinig plekken in Nederland kun je zo beeldend de ontginningsgeschiedenis van ons land zien. Aan dat aspect willen we meer aandacht geven.”

Daarnaast moeten regiobewoners en toeristen volop kunnen genieten van De Wieden. “En daarin schuilt het klassieke dilemma: je wilt dat mensen genieten van de natuur en tegelijkertijd zijn wij er verantwoordelijk voor dat we behouden wat er is. Dat blijft zoeken naar balans”, zegt Claessens, die wat dat betreft gesteund werd tijdens de vaartocht van dinsdag. Twee excursieboten vol regiobewoners trokken door De Wieden. “Veel mensen vertelden dat ze genieten van de rust en de stilte. Die willen ze behouden. Massatoerisme zien ze wat dat betreft als een gevaar.”

En tegelijkertijd willen de regiobewoners zelf meer kunnen genieten van hun achtertuin. “Ze vinden dat we teveel bordjes plaatsen, maar na onze uitleg zagen ze daarvan ook wel het voordeel. Juist met bordjes kun je de toeristenstroom sturen, zodat je op andere plaatsen de rust bewaart”, legt Claessens uit, die terugkijkt op een ‘hartstikke leuke en waardevolle’ avond.

Vanuit verschillende locaties vertrekken de komende weken meer van deze vaartochten die ook open staan voor niet-leden. Natuurmonumenten heeft ook een digitale ideeënbus geopend. Kijk daarvoor op https://www.natuurmonumenten.nl/natuurgebied/nationaal-park-weerribben-wieden/ideeenbus/idee-insturen

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500