Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
26 september 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Pinkpop (column Nick Hoekman)

Geplaatst op: 17 juni 2015

Als festivalbezoeker zijn er een paar dingen die je zelf in de hand hebt: genoeg geld, een fatsoenlijke tent, kek t-shirt, goed gezelschap en eventueel het nummer van de lokale drugskoerier. Dingen waar je je vooraf druk over gaat maken zijn meestal de dingen waar je zelf geen invloed op hebt, zoals bijvoorbeeld het weer. Op dit lijstje kan na afgelopen weekend nog een zorgenkindje: hopen dat je favoriete artiest niet zijn been breekt in aanloop naar het festival. In het Limburgse Landgraaf zouden de heren van Foo Fighters de zondag editie van Pinkpop afsluiten, ware het niet dat Dave Grohl -voorman, zanger & gitarist van de band- twee dagen voor het optreden zijn been brak tijdens een concert in Zweden. Ik ging er eerst nog vanuit dat ik getuige was van een geniale aflevering van Bananasplit, maar deze hoop was al snel vervlogen.

Een festival waarvan de headliner gecanceld wordt, u kunt het vergelijken met een wedstrijd van Fc Barcelona waarvoor u met veel moeite een kaartje hebt weten te bemachtigen en dat dan op de wedstrijddag het nieuws doorsijpelt dat Suarez, Messi & Neymar alle drie geblesseerd zijn en dus niet zullen spelen die dag. U zult begrijpen dat ik al in het bezit van een fikse kater was, voordat ik ook nog maar een stap op het festivalterrein had gezet.

Was Pinkpop hierdoor dan niet leuk? Pinkpop was geweldig. Aangezien wij enkel kaarten hadden voor de zondag, stonden wij niet op de camping van het festival zelf, maar op een kleinschalige boerderijcamping in de buurt. Althans, dat dachten we. Bij aankomst bleek dat de campinghouder zijn capaciteit vertienvoudigd had door drie omliggende weilanden aan zijn schattige en verdere prachtige rustieke vakantieverblijf toe te voegen. Hierdoor stonden er geen honderd, maar een kleine duizend gasten die overwegend enkel voor Pinkpop hun tentje of caravan naar het geïmproviseerde onderkomen hadden weten te slepen. U zult begrijpen dat dit het festival gevoel nogal een extra boost gaf. Wat ook bijdroeg aan de sfeer was het optreden van Dj Roger in de graanschuur op de camping. Een schuur die ze voor dit weekend hadden omgetoverd tot ‘party loods’.

Bij party loods in een graanschuur moet u denken aan het volgende: hang met tyraps willekeurig, in een met tandpasta gecombineerd met mest afvalstof gegeurde schuur, wat discolampen, plaats een tap, statafels & meterslange banken met bierfest tafels, voilà: een party loods is geboren. Dan Dj Roger. Dj Roger is waarschijnlijk de plaatjesdraaier van een lokale jeugdsoos, of heeft dit vroeger gedaan. Het is de man waarvan elk dorp er minimaal vier of vijf heeft, en ja, ikzelf was/ben ook zo’n figuur. Het optreden begon vrij aardig, onze nieuwbakken held draaide in een raptempo alle kneiters van Nirvana, Ac/dc, Foo Fighters en the Killers. Daarna kwam er een kink in de spreekwoordelijke kabel en stapte onze, door deze gebeurtenissen, in aanzien gedaalde held over op de plaatjes van Anita Meijer en de Dolly Dots. Ik had u graag verdere details willen vertellen over mannen die vreemde capriolen uithaalden op ‘de Woonboot’ van Stef Ekkel en pubers die tijdens playbackshows afgeschoten dienen te worden, helaas zult u begrijpen dat ik waarde hecht aan de privacy van mijn medemens. What happens on Pinkpop, stays on Pinkpop. Maar misschien dat Genemuider dialectband ‘Juust’ hierover ooit nog eens een liedje zal gaan schrijven.

Voor volgend jaar zeggen Foo Fighters hun gecancelde optreden van Pinkpop in te willen halen. Mocht dat onverhoopt óók weer niet doorgaan, ach, dan gaan we weer mooi naar de nu al legendarische Dj Roger.

 

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500