Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
4 oktober 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Nieuwe haring binnen in Zwartsluis

Geplaatst op: 18 juni 2015

“Dit is toch wel een bijzondere dag voor ons…”, zegt Mirjam Stechwey van De Bleistarte in Zwartsluis. Ze doelt natuurlijk op de binnenkomst van de nieuwe haring. “Dat zorgt altijd voor topdrukte. Er zijn zelfs mensen die er speciaal voor door de omgeving rijden. Proeven ze op verschillende plekken de haring”, vertelt Mirjam, terwijl ze een haring aan het schoonmaken is.

Het zal vermoedelijk niet de laatste zijn. En de komende weken blijft dat ook zo. “Zelf vind ik de nieuwe haring over een week of anderhalf op zijn lekkerst. Dan zijn ze net even wat vetter. De binnenkomst is ook een week uitgesteld omdat ze vorige week nog niet vet genoeg waren”, legt Mirjam uit. “Haringen mogen maar in een korte periode worden gevangen. Van die vangst wordt vervolgens het hele jaar door verkocht. Dat betekent dat ze aan het einde minder lekker zijn. Vandaar dat veel mensen uitkijken naar deze dag.”

Ook bij het Urker Vispaviljoen is er vandaag natuurlijk haring verkrijgbaar. Daar nemen we vanmiddag een hapje, als de haring wordt aangenomen aan de Kolksluuszangers. De zangers treden vanaf 16.00 uur ook op.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500