Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
10 december 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Zwartewaterland één gemeente qua muziek

Geplaatst op: 18 juni 2015

John Smits organiseert dit jaar voor de tweede keer 'WaterMusic'. Tekst en foto: Enrico Kolk

Het Zwarte Water scheidt de drie kernen van Zwartewaterland, maar verbindt ze ook. Reden voor John Smits om daarmee aan de slag te gaan. Vrijdagavond om 21:00 uur is het zover: WaterMusic vindt plaats op de Binnenhaven in Genemuiden. De eerste editie in Zwartsluis was vorig jaar zeer succesvol, volgend jaar is het de beurt aan Hasselt.

Qua cultuur en muziek is Zwartewaterland ook één gemeente, vindt Smits. Op een terrasje werd daarom dit evenement bedacht. “We keken uit op het haventje van Zwartsluis. Anja Waninge, mede-organisator, zei: ‘Wat zou het leuk zijn om daar iets met muziek op te doen’. En toen kwamen we hierop uit.”

Een unieke mix van Franse chansons, ABBA, Queen en ‘zo gek als je het maar kunt bedenken’ wordt vrijdagavond ten gehore gebracht. “Alles wat een harmonie en een fanfare samen kunnen spelen”, zegt Smits. Chansonnière Davine is daarbij dit jaar de speciale gast.

“Het is best lastig om op te treden met een harmonie (Voorwaarts) én een fanfare (Hasselts Fanfare)”, vertelt de organisator. “Veel artiesten willen dat niet. En veel zijn er ook gewoon te duur om hier naartoe te halen.” Overigens is de financiering, met dank aan de sponsors, wel goed gekomen. “Daar zijn we hen erg dankbaar voor. Want dat is elke keer weer een uitdaging.”

Ook in Zwartsluis lukte dat vorig jaar. Daar kwamen toen achthonderd mensen op af. “Ik denk dat Genemuiden daar niet voor onderdoet.” Wel worden er Sluzigers verwacht. En die kunnen tot 23.30 uur met de veerpont.

Dat is niet het enige wat speciaal voor WaterMusic uit de kast gehaald wordt. De Vijf Gebroeders en de Sluziger botter ZS13 flankeren het podium, dat Albert Greveling decoreert. En voor wie te dichtbij komt, is de duikvereniging met ‘kikvorsen’ aanwezig. “Een voorzorgsmaatregel”, noemt Smits dat.

Voor volgend jaar staat het evenement in Hasselt op de agenda. “En daarna is het de bedoeling dat we weer in Zwartsluis beginnen.” Voor wie vrijdagavond moet missen, over drie jaar zal het evenement dus weer in Genemuiden zijn.

Gepubliceerd door Enrico Kolk
Van Dijk Containers 500