Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
11 december 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Marijn de Vries gaat Mart missen

Geplaatst op: 22 juni 2015

Marijn de Vries eindigde zaterdag als 36e in de Omloop van de IJsseldelta. Daarmee kwam ze haar belofte uit het Genemuiden Actueel Sportcafé niet na, want daarin zei ze met een brede glimlach dat ze de wedstrijd ging winnen. Het NK in Emmen én De Avondetappe zijn de volgende doelen. De Vries is tijdens de Tour de France namelijk vaste gast bij de NOS.

De nationale omroep heeft dit jaar afscheid genomen van Mart Smeets. Die presenteert niet langer met een rode wijn binnen bereik op de late avond de nazit van de Tour de France. “Natuurlijk ga ik hem missen. Ik heb heel veel van Mart geleerd en genoot altijd van zijn manier van verhalen vertellen. Ik hou ook van verhalen vertellen. Zijn liefde voor het vak heeft me geïnspireerd”, vertelt De Vries, die buiten dat analysewerk ook dagelijks columns voor Trouw over de Tour de France gaat schrijven.

En tussendoor werkt ze ongetwijfeld ook de nodige kilometers op de fiets weg. Voor het zevende jaar is ze namelijk profwielrenner, dit jaar voor Parkhotel Valkenburg. Het experiment is ondertussen danig uit de hand gelopen. “Tot mijn dertigste heb ik nooit fanatiek gesport. Ik zat vooral veel in het café. Toen vroeg ik me af of je op die leeftijd nog topsporter kon worden. Al snel bleek dat ik de meeste mannen uit de wielen reed. En dat was het begin van een groot avontuur. Ik heb veel mooie dingen meegemaakt, maar ook veel minder mooie dingen. Je bent snel geneigd om alleen de mooie verhalen te vertellen, maar profwielrennen is ook gewoon een heel zwaar vak.”

Desondanks staat het genieten voorop. Ook als ze traint in het gebied rond haar woonplaats Zwolle. “Mijn favoriete trainingsronde is via Hasselt richting Zwartewatersklooster en dan binnendoor weer terug. Ook mooi is door fietsen via Genemuiden en Kampen en langs de IJssel weer terug. En aan de andere kant van Zwolle kan ik de Veluwe op. We wonen hier fantastisch”, zegt De Vries, die onlangs veel mensen over zich heen kreeg na een tweet over een wedstrijd in België. Daar reikten dames in bikini de prijzen uit. Seksistisch, vond De Vries, en dat leverde veel reacties op.

Een zelfde soort reacties kan ze wellicht verwachten rond de Tour de France. Ze merken dat het hele land al begint te ‘buzzen’. “De Tour start in Nederland. Geweldig toch? Al denk ik dat ik er zelf hooguit even ga kijken. Ik wil zoveel mogelijk wielrennen op televisie zien. Dan kun je het beste inhoudelijk over het evenement schrijven. Op televisie zie je echt meer dan in het echt”, zegt De Vries.

Ze moet straks het mannenwielrennen analyseren. Dat krijgt veel meer aandacht dan haar eigen sport. Ergeren doet ze zich daar niet aan. “Nee, want ik vind juist dat vrouwensport steeds meer aandacht krijgt. Kijk bijvoorbeeld naar het damesvoetbal. Tien jaar terug kreeg dat inderdaad weinig aandacht, maar toen was het niveau ook nog veel lager. Ook het wielrennen krijgt steeds meer aandacht. Ons NK wordt een uur lang op televisie uitgezonden, terwijl we het vorig jaar nog met een samenvatting van twee minuten moesten doen. Nee, we hebben niets te klagen.”

 

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500